Antena 3 CNN Coronavirus Medicamentul experimental care reduce la jumătate riscul de deces din cauza COVID a avut rezultate "dezamăgitoare" într-un test anterior

Medicamentul experimental care reduce la jumătate riscul de deces din cauza COVID a avut rezultate "dezamăgitoare" într-un test anterior

Un medicament experimental dezvoltat pentru tratamentul cazurilor grave de COVID reduce riscul de spitalizare sau deces cu aproximativ jumătate, arată rezultatele testelor clinice intermediare.

Medicamentul experimental care reduce la jumătate riscul de deces din cauza COVID a avut rezultate "dezamăgitoare" într-un test anterior
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Oct 2021   •   21:55

Medicamentul se numește Molnupiravir și a fost administrat pacienților cu COVID de două ori pe zi.

Molnupiravir a fost recent semnalat în presa internațională pentru faptul că a reușit să înlăture încărcătura virală din organismul pacienților în mai puțin de o săptămână.

Producătorul, compania farmaceutică americană Merck, susține că rezultatele sunt "atât de bune" încât supervizorii externi ai testelor clinice au cerut ca acestea să fie oprite mai devreme, notează BBC.

Merck a anunțat că va aplica în următoarele două săptămâni pentru autorizarea de urgență în SUA.

Primul tratament oral eficient împotriva COVID?

Dacă autoritățile aprobă solicitarea pe care o va depune Merck, produsul acestei companii ar deveni primul medicament anti-COVID cu administrare orală.

Molnupiravir a fost inițiat creat pentru a combate gripa.

Produsul introduce erori în codul genetic al virusului și împiedică răspândirea acestuia în organism.

Studiul realizat pe 775 de pacienți a relevat următoarele:

  • 7,3% dintre pacienții cărora li s-a administrat Molnupiravir au fost spitalizați
  • 14,1% dintre cei cărora li s-a administrat substanța placebo au fost, la rândul lor, spitalizați
  • au fost raportate zero decese în grupul celor care au primit Molnupiravir
  • au murit opt pacienți din grupul celor care au primit substanța placebo

BBC notează că aceste date au fost publicate într-un comunicat de presă și nu au fost supuse unei revizii independente.

Spre deosebire de vaccinuri, a căror acțiune vizează proteina spike a coronavirusului, tratamentul cu Molnupiravir urmărește anihilarea unei enzime pe care SARS-CoV-2 o folosește pentru a se replica.

Compania producătoare susține că modul de acțiune al Molnupiravir face acest produs eficace împotriva actualelor și viitoarelor variante ale COVID, întrucât, în pofida mutațiilor, mecanismul viral de multiplicare rămâne același.

Molnupiravir, rezultate dezamăgitoare într-un studiu anterior

Datele din studiile clinice arată că Molnupiravir trebuie administrat în fazele timpurii ale infecției pentru a fi eficient.

Un studiu anterior pe pacienți deja spitalizați, având forme severe de infecție cu COVID, a fost oprit din cauza rezultatelor dezamăgitoare, menționează sursa citată.

Merck nu este singura companie farmaceutică implicată în găsirea unui tratament împotriva COVID.

Pfizer, care a dezvoltat vaccinul autorizat în SUA și în Uniunea Europeană, a început recent etapele finale ale studiilor clinice pentru două tipuri de tablete anti-virale.

Și compania elvețiană Roche lucrează la un produs similar.

În SUA, guvernul a convenit să cumpere Molnupiravir în valoare de 1,2 miliarde de dolari dacă produsul va fi aprobat de FDA, agenția americană competentă.

×
Subiecte în articol: molnupiravir COVID-19
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close