Antena 3 CNN Coronavirus Molnupiravir funcționează împotriva variantei Omicron

Molnupiravir funcționează împotriva variantei Omicron

Șase studii de laborator au arătat că medicamentul experimental Molnupiravir funcționează împotriva variantei Omicron.

Molnupiravir funcționează împotriva variantei Omicron
Sursa foto: pixabay
de Andreea Cigolea    |    28 Ian 2022   •   15:17

Studiile au evaluat activitatea antivirală a Molnupiravirului și a altor agenți antivirali împotriva variantelor COVID care stârnesc îngrijorare, dat Molnupiravir nu a fost încă studiat pe oameni împotriva variantei Omicron, anunță Merck & Co Inc și Ridgeback Biotherapeutics, citată de Reuters.

Molnupiravirul și pastila rivală de la Pfizer au fost autorizate în Statele Unite în decembrie și sunt considerate instrumente importante împotriva Omicron.

Pfizer a declarat în decembrie că datele de laborator sugerează că medicamentul său, Paxlovid, și-a păstrat eficacitatea împotriva Omicron.

Merck a declarat la începutul acestei luni că pastila sa are un mecanism care poate acționa împotriva Omicron și a oricărei alte variante.

Molnupiravirul a fost autorizat pentru utilizare în peste 10 țări, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie și Japonia.

Pastila anti-COVID ajunge luni în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că luni ajung la noi în ţară 50.000 de cutii cu Molnupiravir, pastilele americane anti-COVID.

"Luni vin în România 50.000 de cutii Molnupiravir. 

Pfizer ne-a pus multe condiţii, nu am reuşit cu ei. Ne cereau să facem un fond naţional prin care să despăgubim eventualele victime pentru administrarea acestui medicament, nu erau precizări legate de dimensiunea fondului. 

Ne vedem de treabă, asta e situaţia, în week-end, extindem centrele de recoltare a probelor la nivelul ţării", a spus, joi, ministrul Sănătăţii,  Alexandru Rafila.

Cine poate lua Molnupiravir

România a cumpărat pastila anti-COVID. Molnupiravir poate fi administrat pacienţilor cu risc crescut şi simptomaticilor. Primele cantităţi din acest medicament vor ajunge în România până la finalul acestei săptămâni.

România a înregistrat miercuri cel mai mare număr de infectări în 24 de ore de la începutul pandemiei. 34.255 noi cazuri au fost confirmate într-o singură zi. Iar acesta nu a fost singurul record din buletinul de astăzi, ci şi numărul uriaş de teste, peste 100.000. Niciodată nu a existat un număr atât de mare în ţara noastră, deşi ştim că în nenumărate rânduri medicii au spus că testarea este esenţială în controlul pandemiei.

Din fericire, varianta Omicron, deşi are o transmisibilitate mult mai mare decât Delta, nu dă forme atât de grave, iar numărul pacienţilor e în continuare scăzut, la fel şi numărul deceselor.

×
Subiecte în articol: molnupiravir omicron
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close