Antena 3 CNN Coronavirus Dr. Monica Pop, avertizare în plină pandemie: Pericol de contaminare! Obligatoriu de ştiut! E un lucru mai puţin cunoscut de publicul larg

Dr. Monica Pop, avertizare în plină pandemie: Pericol de contaminare! Obligatoriu de ştiut! E un lucru mai puţin cunoscut de publicul larg

Medicul Monica Pop, managerul Spitalului de Boli Oftalmologice, atrage atenţia, în plină pandemie, că masca de protecţie nu este suficientă pentru a stopa răspândirea coronavirusului, esenţiali fiind şi ochelarii.

Dr. Monica Pop, avertizare în plină pandemie: Pericol de contaminare! Obligatoriu de ştiut! E un lucru mai puţin cunoscut de publicul larg
Sursa foto: Antena 3
de M.Z.    |    03 Apr 2020   •   13:29

"COVID şi ochii - Pericol de contaminare!!! Masca nu ajunge. Trebuie şi ochelari!!! Obligatoriu de ştiut!

Afecţiunea cu virusul Corona, ca orice altă viroză, se ştie, poate da şi o afecţiune oftalmologică şi anume, o conjunctivită virală. Prezenţa virusului în nazo-faringe este în directă legatură cu ochiul prin intermediul canalului lacrimo-nazal, astfel că, la orice pacient infectat, Covid-19 poate fi prezent în secreţia conjunctivală, devenind cu atât mai posibilă şi periculoasă transmiterea, contaminarea. Deci, e clar, viroza aceasta se poate transmite şi dacă cel infectat se freacă la ochi şi apoi atinge ceva, orice.

E un lucru mai puţin cunoscut de publicul larg, dar cunoscut de către orice medic practician. Acesta este motivul pentru care din echipamentul medical de protecţie nu trebuie să lipsească ochelarii speciali sau vizierele. În plus, dacă o persoană infectată strănută în apropierea uneia care are mască dar nu şi ochelari, o picătură îi poate ajunge acesteia din urmă pe conjunctivă şi de acolo în nazo-faringe.

Legătura anatomică dintre ochi şi nas (canalul lacrimo-nazal) face ca unei persoane care lacrimează sau plânge, îi curge nasul, lucru ştiut de oricine. Aceasta din urmă e o cale mai mică de contaminare, dar cea cu prezenţa virusului în secreţia conjunctivală la cei contaminaţi deja, simptomatici sau nu, este considerabilă!

Cum se manifestă?

- pot lipsi simptomele conjunctivale, ceea ce nu exclude prezenţa virusului
- simptomele: când există, conjunctiva este mai hiperemică (roşie). Deci, în limbaj obișnuit, ochii sunt mai roşii.
- lacrimare - nu foarte intensă, de obicei dar, oricum, peste normal.

De menţionat că aceste simptome clare apar la cazurile mai severe, dar virusul poate fi prezent pe conjunctivă (la ochi) la orice pacient infectat sau chiar la purtători, cu sau fără simptome.

Studiile arată că (1/4) un pacient din patru are COVID-19 în secreţia conjunctivală, dar procentul poate fi mai mare. Nu ştiu dacă studiile s-au făcut şi pe purtătorii care, pânâ la sfârşit, nu au dezvoltat boala, dar ei pot fi la fel de periculoşi pentru cei din jur.

Ce este de făcut? Cum ne protejăm şi din acest punct de vedere?

- ochii trebuie şi ei spălaţi, nu numai mâinile, cu apă şi cu săpun şi şterşi cu un prosop curat, folosit special numai pentru ochi.
- ochelarii (pentru purtători) spălaţi şi ei seara cu apă şi săpun sau şterşi cu alcool (spirt), uşor.
- recomand oricui să poarte ochelari pe stradă. Cu dioptriile corespunzătoare pentru cei cu vicii de refracţie sau, doar de protecţie, cu lentile plane (fără dioptrii) şi să-i igienizeze cum am spus.
- instilaţii cu ser fiziologic, apoi ochii șterşi cu comprese sterile de la farmacie sau cu un prosop curat, dacă nu există altă posibilitate.

Tratamentul medicamentos, acolo unde este cazul, revine medicilor de specialitate", a explicat prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Boli Oftalmologice, pe pagina sa de Facebook.
 

×
Subiecte în articol: coronavirus ochelari Monica Pop
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close