Antena 3 CNN Coronavirus Nelu Tătaru, despre diferenţele din raportările oficiale COVID-19: "Cifrele diferă. Cetăţeanul trebuie informat corect, transparenţa trebuie asumată"

Nelu Tătaru, despre diferenţele din raportările oficiale COVID-19: "Cifrele diferă. Cetăţeanul trebuie informat corect, transparenţa trebuie asumată"

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, a vorbit despre diferenţele din raportările oficiale COVID-19, după ce actualul ministrul Vlad Voiculescu a dat publicităţii date privind pandemia, defalcate pe județe și pe centre de vaccinare.

Nelu Tătaru, despre diferenţele din raportările oficiale COVID-19: "Cifrele diferă. Cetăţeanul trebuie informat corect, transparenţa trebuie asumată"
de Claudia Popovici    |    08 Mar 2021   •   16:52

Nelu Tătaru a declarat, luni, că fiecare instituție care își asumă niște date emite și un aviz pentru publicarea lor.

Întrebat de jurnalistul Antena 3, Mădălina Mihalache, ce riscă ministrul Sănătății dacă nu a cerut aceste avize, dar cu toate astea a făcut publică această raportare privind pandemia, defalcată pe județe și pe centre de vaccinare, Nelu Tătaru a precizat că primul ministru va lua o decizie în consecintă cu evaluarea. Mai mult, el a recunoscut că datele prezintă diferenţe şi cetăţenii trebuie informaţi corect.

"După cum știți este apanajul al primului ministru, cel care va lua decizia în consecință cu evaluarea. Din punct de vedere al comunicării, pe perioada cât eram ministrul Sănătății, se făcea în acel grup de comunicare strategică care era la nivelul Ministerului de Interne și care adună acolo tot ce înseamnă informații și avize.

În acel moment (n.r pe perioada mandatului său), noi testările le făceam în centrele de testare care creșteau de la o zi la alta, nu aveam în fiecare județ. Testările erau făcute în alte judeţe, se recoltau de către DSP şi ajungeau în alte laboratoare", a spus Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru:  Testările depind foarte mult de cerere și de anchetă

"Testările se fac în funcție de protocol, în funcție de definiția de caz, în funcție de ancheta ancheta epidemiologică, sau la cerere depinde foarte mult de cerere și de anchetă.

Cetăţeanul trebuie să fie informat, dar trebuie să fie infornat corect, iar aicea transparență trebuie să fie asumată și în același timp care să aibă un suport atât lefisislativ cât şi ştiinţific.

Cifrele diferă, când o să analizăm fircare cifră şi de unde vine defaclat fiecare informaţie care duce la aceste cifre atunci putem spune şi mai multe", a mai spus Nelu Tătaru.

Vlad Voiculescu: Nu există niciun conflict între mine și premierul Florin Cîțu

Vlad Voiculescu a declarat, luni, că nu există niciun conflict între el și Florin Cîțu. Declarația vine după ce premierul a anunțat că a trimis Corpul de control la Ministerul Sănătății pentru a face verificări cu privire la existența avizelor necesare publicării unei raportări defalcate a datelor referitoare la pandemie.

"Ministerul Sănătății a publicat joi, în premieră, date referitoare la pandemie și vaccinare: pentru prima dată, am oferit publicului informații absolut firești și nefiltrate, de interes public. Vorbim de date privind pandemia, defalcate pe județe, și pe centre de vaccinare. Pentru a lămuri rapid poziția mea, iată mai jos ideile principale: Transparența deranjează. Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituție a statului și a solicitat, procedural, Corpului de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată. Vreau să subliniez că aș fi făcut la fel: nu există nici un conflict între mine și premierul Florin Cîțu”, a declarat Vlad Voiculescu.

×
Subiecte în articol: Nelu Tătaru Vlad Voiculescu
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close