Antena 3 CNN Coronavirus Noul coronavirus provoacă atac cerebral și boli psihice. Date de ultimă oră ale celui mai recent studiu

Noul coronavirus provoacă atac cerebral și boli psihice. Date de ultimă oră ale celui mai recent studiu

COVID-19 poate provoca atac cerebral și tulburări psihice. Cel puțin șase din zece bolanvi internați cu forme grave suferă de aceste cauze, potrivit unui studiu recent, făcut în Marea Britanie. 

Noul coronavirus provoacă atac cerebral și boli psihice. Date de ultimă oră ale celui mai recent studiu
Sursa foto: flickr.com
de Maria Sabu    |    29 Iun 2020   •   18:35

Oamenii de știință din Regatul Unit au studiat datele de la 125 de persoane spitalizate din cauza noului virus ucigaș în luna aprilie și au spus că pacienții au fost selectați de medici și au fost probabil cei mai grav afectați. 62% dintre aceștia au suferit un atac cerebral în timpul șederii lor în spital, în timp ce aproape o treime au dezvoltat simptome asemănătoare psihozei sau demenței.

Cercetătorii de la Universitățile din Liverpool, Southampton, Newcastle și University College London recunosc că studiul lor este prea mic, totuși, pentru a trage concluzii ferme. Însă e un punct de plecare pentru noi studii despre efectele neurologice ale noului coronavirus.

Chiaguri de sânge periculoase la o treime de bolnavi cu forme grave

Până la o treime din persoanele care se îmbolnăvesc grav de coronavirus dezvoltă cheaguri de sânge periculoase, care pot declanșa accidente vasculare cerebrale mortale, dacă migrează către creier.

Oamenii de știință încearcă să găsească o explicație exactă referitorare la cauza formării cheagurilor de sânge, dar există bănuieli că sunt cauzate de inflamații severe produse de infecția cu Covid-19. Această inflamație în arterele principale care irigă creierul este considerată a fi cauza problemelor psihiatrice observate la unii pacienți.

Cel mai recent studiu, publicat în prestigioasa revistă The Lancet Psychiatry, a descoperit că cea mai frecventă daună a creierului, produsă de noul coronavirus, a fost accidentul vascular cerebral, raportat la 77 din 125 de pacienți (62%).

×

Philip Morris susține inovația

Cum îţi construieşti un sistem video de monitorizare pentru casă sau afacere

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close