Antena 3 CNN Coronavirus OMS a anunțat când ar avea loc ”finalul pandemiei COVID” în Europa

OMS a anunțat când ar avea loc ”finalul pandemiei COVID” în Europa

Varianta Omicron a adus pandemia COVID într-o nouă fază și ar putea pune capăt acesteia în Europa, a declarat, duminică, directorul Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa.

OMS a anunțat când ar avea loc ”finalul pandemiei COVID” în Europa
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    24 Ian 2022   •   09:01

„Este plauzibil ca zona să se îndrepte către un fel de final de pandemie”, a declarat Hans Kluge pentru AFP într-un interviu, adăugând că Omicron ar putea infecta 60% dintre europeni până în martie.

Odată ce creșterea actuală a Omicron, care se extinde în prezent în Europa, va înceta, „va exista pentru câteva săptămâni și luni o imunitate globală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii au imunitate în urma infecției”.

„Anticipăm că va exista o perioadă de liniște înainte ca SARS-CoV-2 să revină spre sfârșitul anului, dar asta nu înseamnă neapărat revenirea pandemiei”, a spus Kluge.

Și în SUA ”lucrurile arată bine”

Cel mai important om de știință american, Anthony Fauci, și-a exprimat duminică un optimism similar.

El a declarat în emisiunea „This Week” pentru ABC News că, în condițiile în care cazurile COVID-19 au scăzut „destul de brusc” în anumite părți ale Statelor Unite, „lucrurile arată bine”.

Deși a avertizat împotriva excesului de încredere, el a spus că, dacă scăderea recentă a numărului de cazuri în zone precum nord-estul SUA continuă, „cred că veți începe să vedeți o schimbare în întreaga țară”.

În Africa au scăzut cazurile noi, dar și decesele

Biroul regional al OMS pentru Africa a mai spus săptămâna trecută că și aici cazurile COVID au scăzut, iar decesele au scăzut pentru prima dată de când al patrulea val de virus dominat de Omicron a atins apogeul.

Varianta Omicron, despre care studiile au arătat că este mai contagioasă decât Delta, dar duce în general la infecții mai puțin severe în rândul persoanelor vaccinate, a dus la speranța că SARS-CoV-2 începe să treacă de la o pandemie la o boală endemică mai gestionabilă, cum ar fi gripa sezonieră.

Dar Kluge a avertizat că este încă prea devreme pentru a considera COVID-19 endemic.

„Se vorbește mult despre endemism, dar endemic înseamnă... că este posibil să prezicem ce se va întâmpla. Acest virus ne-a surprins de mai multe ori, așa că trebuie să fim foarte atenți”, a spus Kluge.

Cu Omicron răspândindu-se atât de mult, alte variante ar putea apărea, a avertizat el.

„Vom fi pregătiți să adaptăm vaccinurile, în special pe cele ARNm, dacă va fi necesar să le adaptăm la variante mai virulente”.

Pe de altă parte, comisarul european pentru piețele interne, Thierry Breton, al cărui mandat include producția de vaccin, a declarat duminică că va fi posibilă adaptarea vaccinurilor existente la orice variante noi care ar putea apărea.

„Vom putea rezista mai bine, inclusiv la noi variante”, a declarat el pentru televiziunea franceză LCI.

„Vom fi pregătiți să adaptăm vaccinurile, în special pe cele ARNm, dacă va fi necesar să le adaptăm la variante mai virulente”.

Omicron este varianta dominantă în Europa

Omicron este acum varianta dominantă în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European (SEE, sau Norvegia, Islanda și Liechtenstein), a declarat săptămâna trecută agenția de sănătate a UE, potrivit france24.com.

Kluge a spus că prioritatea este stabilizarea situației din Europa, unde nivelurile de vaccinare variază între 25 și 95% din populație, ceea ce duce la diferite grade de presiune asupra spitalelor și a sistemului de sănătate.

„Stabilizarea înseamnă că sistemul de sănătate nu mai este copleșit din cauza COVID-19 și poate continua cu serviciile de sănătate esențiale, care, din păcate, au fost într-adevăr perturbate pentru cancer, boli cardiovasculare și imunizare de rutină”.

Întrebat dacă ar fi necesară a patra doză pentru a pune capăt pandemiei, Kluge a fost precaut, spunând doar că „știm că acea imunitate crește după fiecare doză de vaccin”.

×
Subiecte în articol: omicron Europa pandemie
Parteneri
Ninge abundent în mai multe zone din ţară! Imagini spectaculoase
x close