Antena 3 CNN Coronavirus Orban: Majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde de lei, șomajul tehnic va fi de 75% din salariul mediu brut

Orban: Majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde de lei, șomajul tehnic va fi de 75% din salariul mediu brut

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, principalele măsuri adoptate de Guvern pentru susținerea Economiei, în contextul pandemiei de coronavirus.

Orban: Majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde de lei, șomajul tehnic va fi de 75% din salariul mediu brut
Sursa foto: Facebook/ Guvernul Romaniei
19 Mar 2020   •   10:12

Principalele declarații ale premierului Ludovic Orban:

Am suplimentat bugetul Sănătății cu 42 de milioane pentru susținerea centrelor de carantină. 

Am luat decizia de suplimenta bugetul Ministerului Afacerilor de Interne pentru a putea susține activitatea.

Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri, în primă fază cu 5 miliarde. Suntem pregătiți să majorăm acest plafon cu până la 15 miliarde de lei, dacă va fi necesar. Practic, garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru.

Dobânda pentru ambele produse este subvenționată 100%. Granția funcționează pentru 90% din credite, în cazul celor de până un milion și de până la 80% pentru creditele de peste un milion.

Am decis rambursarea TVA până în limita a nouă miliarde de lei, pentru a asigura fluxul de capital către companii,prin intermediul rambursării TVA, tocmai pentru a putea permite companiilor care își desfășoară activitatea să beneficieze de capitalul de lucru necesar.

Am decis creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale. 

Vom asigura plata șomajului tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul bugetului de șomaj. Practic, aici am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și nu au capacitatea pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj.  Vom plăti 75% din salariul mediu brut.

Pedepse mai mari pentru infracțiunile petrecute în contextul epidemiei de coronavirus

Am luat o măsură importantă de modificare a Codului penal privitoare la infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus. AM decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații, știți foarte bine că există mai multe cazuri de cetățeni care se întorc în România și trebuie să completeze o declarație. În cazul unui fals, vor suferi rigorile legii.

Am majorat pedepsele pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii epidemiei de coronavirus: cine nu respectă carantina sau alte măsuri anunțate de autorități. Vor avea dosare penale

Nu putem accepta ca cetățenii responsabili să nu respecte carantina și să riste să îmbolnăvească ceilalți oameni.

Cea mai mare parte a românilor care trec prin această perioadă grea respectă legea. Tocmai de aceea am decis să îi sancționăm mai dur pe cei care nu respectă legea.

Economia trebuie să funcționeze, mai ales în punctele cheie. În domeniul Energiei, în domeniul furnizării de utilități, toate instituțiile statului trebuie să funcționeze la capacitate maximă. Toată zona medicală, toată zona comercială trebuie să funcționeze la capacitate maximă pentru a asigura condiții normale de aprovizionare.

Ca atare, solicit tuturor companiilor să ia măsuri de protejare a angajaților. Încă de la începutul epidemiei am urmărit cu mare atenție fiecare evoluție și am luat măsuri graduale, în funcție de evoluția situației.

Păstrăm aceeași mobilizare și suntem pregătiți să luam noi măsuri.

Am crescut și vom crește constant numărul de epidemiologi care sunt implicați în anchetele care se desfășoară. De viteza cu care se desfășoară anchetele epidemiologice, atunci când o persoană e depistată pozitiv, depinde reducerea răspândirea virusului în comunitate.

Am solicitat MAI să ia măsuri energice pentru respectarea izolării la domiciliu și a carantinei. Dacă este necesar, inclusiv prin echipe de jandarmi. Să se deplaseze și să verifice în cât mai multe localități modul în care se respectă deciziile de carantină.

×
Subiecte în articol: coronavirus Orban
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close