Antena 3 CNN Coronavirus Cât de des va trebui să ne vaccinăm pentru a nu ne pierde imunitatea? OMS: Aceste persoane ar putea avea nevoie de o doza anuală

Cât de des va trebui să ne vaccinăm pentru a nu ne pierde imunitatea? OMS: Aceste persoane ar putea avea nevoie de o doza anuală

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că persoanele cu anumite vulnerabilități, precum cele în vârstă, vor fi nevoite să își administreze o doză de vaccin anual, pentru a fi protejate împotriva coronavirusului, se arată într-un document obținut de Reuters. Populația generală va avea nevoie de o doză la doi ani.

Cât de des va trebui să ne vaccinăm pentru a nu ne pierde imunitatea? OMS: Aceste persoane ar putea avea nevoie de o doza anuală
Sursa foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    25 Iun 2021   •   08:02

Estimarea este inclusă într-un document care este discutat zilele acestea la o întrunire a consiliului de administrație al Gavi, alianță pentru distribuirea vaccinului care conduce, alături de OMS, programul COVAX. Prognoza poate fi modificată şi este asociată cu alte două scenarii mai puțin probabile.

Producătorii de vaccinuri Moderna Inc (MRNA.O) și Pfizer Inc (PFE.N), împreună cu partenerul său german BioNTech, susțin că toată lumea va avea nevoie, în curând, de un rapel anual pentru a putea menține un nivel ridicat de imunitate, însă, până în acest moment, nu sunt suficiente dovezi cu privire la acest lucru. 

Documentul arată însă că Organizația Mondială a Sănătății consideră rapelul anual ca fiind un scenariu de bază pentru  persoanele cu probleme, iar pentru persoanele sănătoase recomandarea rapelului este o dată la doi ani, scrie Reuters

În document nu se menționează cum s-a ajuns la această concluzie, însă se arată că, în scenariul de bază, vor continua să apară noi variante iar vaccinurile vor continua să fie actualizate regulat, astfel încât să poată face față acestor amenințări. 

Documentul, care este datat pe 8 iunie, prezice faptul că, în scenariul de bază, 12 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirusului vor fi produse la nivel global anul viitor.

Această estimare este ceva mai mare decât prognoza pentru 11 miliarde de doze din acest an citată de Federația Internațională a Producătorilor Farmaceutici și Asociațiilor, fapt ce arată că nu este așteptată o creștere semnificativă a producției de vaccinuri în 2022.

Potrivit documentului, sunt așteptate probleme de fabricație, probleme de aprobare a reglementărilor și „tranziția departe de unele platforme tehnologice”. Acestea ar fi urma să fie responsabile pentru un număr mai mici de doze anul viitor.

Documentul nu semnalează ce tehnologii ar putea fi eliminate treptat, dar Uniunea Europeană, care a rezervat cel mai mare volum din lume de vaccinuri COVID-19, a pariat puternic pe vaccinurile care folosesc tehnologia ARN messenger (mRNA), precum cele de la Pfizer și Moderna, și a renunțat la unele achiziții de vaccinuri vectoriale virale de la AstraZeneca și Johnson & Johnson.

×
Subiecte în articol: Organizatia Mondiala a Sanatatii

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close