Antena 3 CNN Coronavirus Cine a fost, de fapt, pacientul zero al pandemiei de COVID-19

Cine a fost, de fapt, pacientul zero al pandemiei de COVID-19

Primul caz confirmat de COVID ar fi o vânzătoare de la piața din orașul Wuhan, nu un contabil care nu avea nicio legătură cu piața, așa cum se credea până acum.

Cine a fost, de fapt, pacientul zero al pandemiei de COVID-19
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    19 Noi 2021   •   13:32

Un studiu comun organizat de China și Organizația Mondială a Sănătății, anul acesta, aproape că a exclus teoria potrivit căreia COVID-19 ar fi avut originea într-un laborator, susținând că ipoteza cea mai probabilă a fost infectarea oamenilor în mod natural, cel mai probabil prin comerțul cu animale sălbatice.

Patru săptămâni a petrecut o echipă de experți de la Organizația Mondială a Sănătății în orașul Wuhan și în împrejurimi, alături de reprezentații în Sănătate din China,  în încercarea de a afla punctul de plecare al virusului.

Într-un raport publicat în luna martie, aceștia au expus concluziile cercetării, potrivit cărora virusul Sars-CoV-2 a fost probabil transmis de la lilieci la oameni, printr-un alt animal, specificând însă că mai sunt necesare și alte cercetări.  

Contabilul, despre care s-a crezut inițial că este pacientul 0, a raportat că primele simptome i-au apărut pe data de 16 decembrie, cu câteva zile decât se știa inițial, a declarat Michael Worobey, șeful catedrei de ecologie și biologie evoluționistă de la Universitatea din Arizona, întru-un studiu publicat joi în revista Science.

”Debutul simptomelor lui a venit după mai multe cazuri confirmate la lucrătorii din piața din Wuhan, făcând dintr-o vânzătoare de fructe de mare de acolo primul caz cunoscut de coronavirus, cu debutul bolii în 11 decembrie”, se arată în studiu. 

Acesta a spus că majoritatea cazurilor simptomatice timpurii au fost legate de piață, în special de secțiunea vestică unde erau ținuți în cuști câini enoți, şi a oferit dovezi puternice ale unei origini a pandemiei de pe piața de animale vii.

„În acest oraș de 11 milioane de locuitori, jumătate dintre cazurile timpurii sunt legate de un loc de dimensiunea unui teren de fotbal”, a declarat Worobey pentru New York Times.

„Devine foarte dificil de explicat acest tipar dacă focarul nu a început pe piață”, a mai spus el, potrivit theguardian.com.

×
Subiecte în articol: Wuhan pacient 0 COVID-19
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close