Antena 3 CNN Coronavirus Pacientul ZERO în România a fost ales! Acesta va fi vaccinat în scurt timp

Pacientul ZERO în România a fost ales! Acesta va fi vaccinat în scurt timp

Pacientul zero în România va fi vaccinat în scurt timp. Procesul începe în țara noastră la Institutul Matei Balș, unde serul a ajuns deja, iar prima care va fi vaccinată împotriva COVID-19 va fi o asistentă medicală generalistă. Potrivit specialiștilor, cei care vor fi vaccinați încep să dezvolte imunitate în aproximativ 14 zile de la data administrării primei doze.

Pacientul ZERO în România a fost ales! Acesta va fi vaccinat în scurt timp
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    27 Dec 2020   •   08:40

Vaccinul anti-COVID-19 a ajuns deja la Institutul Matei Balș. Aici se vor face primele 10 doze de vaccin. Numai la Institutul Matei Balș s-au înscris pe lista de doritori nu mai puțin de 750 de cadre medicale. 

Din primele informații, se pare că prima persoană vaccinată în România va fi Mihaela Anghel, o asistentă medicală generalistă.  Aceasta a făcut parte din echipa medicală care, în data de 27 februarie, a preluat primul pacient infectat în țara noastră cu virusul SARS-CoV-2. Autoritățile transmit că ar fi mai mulți doritori pentru a fi vaccinați primii. 

Primul vaccin va fi administrat la ora 09.00.

Doar 3.000 de doze au ajuns în centrele de vaccinare

Cele 4.000 de doze nedistribuite de vaccin anti-COVID vor fi păstrate pentru personalul medical aflat în concediu de odihnă sau medical. Alți medici nu se pot vaccina pentru că a trecut prea puțin timp de la momentul în care au fost infectați cu SARS CoV-2, după cum a anunțat Grupul de Comunicare Strategică. 

Deși țara noastră a primit 10.000 de doze ale serului, doar 3.000 vor ajunge deocamdată în cele 10 spitale unde vor fi administrate.

”Cele peste 3.000 de doze care vor ajunge în spitale sunt doar pentru prima administrare și constituie un necesar estimativ întocmit de fiecare unitate spitalicească și poate suferi modificări. O parte din personalul din spitale este în concediu, alții sunt la scurt timp post infecție cu SARS CoV-2, alții au trecut recent prin această infecție și au decis să mai aștepte până ce se vor vaccina. Mai mult decât atât, subliniem că aceste doze trebuie să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie de ele”, se arată în comunicatul emis de Grupul de Comunicare Stratigică. 

Vaccinul se stochează pe o perioadă 6 de  luni, la o temperatură de minus 60, minus 90 de grade. Iar durata transportului până la centrul de vaccinare nu trebuie să fie mai mare de 12 ore. 

Dacă în alte țări oficialii au fost printre primii vaccinați, la noi, președintele va fi imunizat abia în luna februarie, atunci când este estimat debutul celei de-a doua etape de imunizare. 

Vaccinarea populației generale va avea loc în a treia etapă, începând cu luna aprilie. 

×
Subiecte în articol: pacient zero vaccin
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close