Antena 3 CNN Coronavirus Cozi de un kilometru la vaccinare în țara unde cetățenii au fost avertizați că li se blochează telefoanele dacă nu se imunizează

Cozi de un kilometru la vaccinare în țara unde cetățenii au fost avertizați că li se blochează telefoanele dacă nu se imunizează

Oamenii se înghesuie la centrele de vaccinare, după ce oficialitățile au avertizat că persoanelor nevaccinate li se vor bloca telefoanele și nu li se va permite accesul la muncă, în restaurante, mall-uri și în mijloacele de transport în comun.

Cozi de un kilometru la vaccinare în țara unde cetățenii au fost avertizați că li se blochează telefoanele dacă nu se imunizează
Sursa foto: Getty Images
de Adrian Iclozan    |    05 Aug 2021   •   18:18

Se întâmplă în Pakistan, unde cozile la vaccinare au atins peste un kilometru, săptămâna aceasta, în unele localități.

Presiunea pusă de guvern în vederea vaccinării este menită să încetinească rata de răspândire a infecțiilor cu varianta Delta, în condițiile unui sistem de sănătate precar în această țară Asia de Sud, notează Reuters.

Pakistan, țară islamică cu 225 de milioane de locuitori, unde trăiește a doua cea mai mare populație musulmană din lume, după Indonezia, are o lungă tradiție a atitudinilor ostile față de vaccinare.

Pakistan și Afganistanul vecin sunt singurele locuri din lume unde, din cauza aversiunii față de vaccin, poliomielita este încă larg răspândită.

Mai speriați de restricții decât de boală

Reuters îi citează pe lucrătorii pakistanezi din domeniul sanitar, care spun că mulți dintre cei care se grăbesc să se vaccineze se tem mai mult de noile restricții decât de coronavirus.

"Personal, nu mă tem de coronavirus dar ne vor opri salariile și ne vor bloca SIM-urile telefoanelor, motiv pentru care mi-am făcut a doua doză", mărturisește Abdul Rauf, lucrător bancar, în timp ce stă cu masca sub bărbie într-un centru de vaccinare din Karachi.

Din totalul populației de peste 220 de milioane, în Pakistan s-au vaccinat complet doar 6,7 milioane de oameni, conform Centrului Național de Comandă și Operațiuni, un organism militar ce supervizează campania anti-COVID.

Ce restricții îi așteaptă pe nevaccinați în Pakistan

Guvernul federal de la Islamabad a anunțat luna trecută că va interzice personalului fără certificat de vaccinare accesul în instituțiile publice, școli, restaurante, mijloace de transport, mall-uri și pe cursele aeriene.

Anunțul a crescut imediat rata de vaccinare. Într-o singură zi a săptămânii trecute s-au vaccinat un milion de pakistanezi.

Guvernul local din provincia Sindh a mers chiar mai departe, anunțând că va reține salariile funcționarilor și va bloca telefoanele mobile celor care nu au certificat de vaccinare.

Murtaza Wahab, un purtător de cuvânt al guvernului local din Sindh, a confirmat că sunt în derulare demersuri în vederea blocării cartelelor SIM.

Fără vaccin nu pupi Big Mac

Joi, autoritățile din Pakistan au raportat 60 de decese și 5.661 de noi cazuri de COVID, cel mai mare număr de noi infectări în ultimele trei luni. Circa 70% sunt cazuri provocate de varianta Delta.

Pakistan a raportat peste un milion de infectări și circa 24.000 decese de la începutul pandemiei.

Noile restricții, dintre care unele sunt deja în vigoare de la 1 august iar altele se aplică de la sfârșitul lunii, încep să-și facă simțite efectele.

Moiz Raja, un pakistanez care a călătorit din Islamabad la Lahore săptămâna trecută, povestește:

"Dacă nu aveam în telefon un sms care să ateste că ne-am vaccinat, nu intram la McDonalds-ul de pe autostradă".

×
Subiecte în articol: pakistan telefoane COVID-19
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close