Antena 3 CNN Coronavirus Parlamentul European a aprobat prelungirea certificatului verde pentru încă 12 luni

Parlamentul European a aprobat prelungirea certificatului verde pentru încă 12 luni

Plenul Parlamentului European a aprobat acordul cu statele membre de extindere a cadrului legal al Certificatului digital UE COVID pentru încă 12 luni.

 Parlamentul European a aprobat prelungirea certificatului verde pentru încă 12 luni
Sursa foto: Hepta | Abaca Press
de Alexandra Ionescu    |    23 Iun 2022   •   17:42

Joi, europarlamentarii au susținut acordul la 13 iunie, care urmărește să prevină restricțiile la libera circulație a UE în cazul apariției unor noi variante sau a altor amenințări legate de pandemie, cu 453 de voturi pentru, 119 împotrivă și 19 abțineri (cetățeni ai Uniunii) , și 454 pentru, 112 împotrivă și 20 abțineri ( resortisanți ai țărilor terțe). Regulile actuale, care trebuiau să expire săptămâna viitoare, vor fi valabile până la 30 iunie 2023.

Regulamentul care este acum în vigoare urma să expire săptămâna viitoare, pe 30 iunie 2022, iar prelungirea adoptată de PE mai rămâne să fie validată doar de Consiliul UE.

Ca răspuns la solicitarea Parlamentului, textul prevede că statele membre nu ar trebui să restricționeze libera circulație a titularilor de pașapoarte verzi într-un mod disproporționat sau discriminatoriu.

Comisia Europeană va evalua impactul acestui certificat asupra liberei circulații și a drepturilor fundamentale până la sfârșitul anului 2022 și poate propune abrogarea acestuia, dacă situația sănătății publice o va permite, pe baza celor mai recente avize științifice de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. 

Sperăm că aceasta este ultima prelungire și am însărcinat Comisia să evalueze până la 31 decembrie 2022 dacă EUDCC ar putea fi abrogat de îndată ce situația epidemiologică o permite”, a declarat Juan Fernando Lopez Aguilar.

Prelungirea trebuie să fie adoptată în mod oficial de către Consiliul UE. Acesta va intra apoi în vigoare în ziua publicării în Jurnalul Oficial al UE.

×
Parteneri
Președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA
x close