Antena 3 CNN Coronavirus Cum arată şi cât costă un pat de ATI pentru bolnavii COVID-19 în România | VIDEO

Cum arată şi cât costă un pat de ATI pentru bolnavii COVID-19 în România | VIDEO

În România sunt din ce în ce mai puţine paturi de COVID-19 libere. Pentru un număr de 60 de pacienţi bolnavi se căuta un pat liber în ATI, în cursul dimineţii de luni.

Cum arată şi cât costă un pat de ATI pentru bolnavii COVID-19 în România | VIDEO
Sursa foto: Hepta
de Sergiu Cora    |    15 Mar 2021   •   14:09

Un pat de terapie intensivă este nu doar un pat, ci reprezintă toate echipamentele necesare pentru tratarea unui bolnav de COVID-19 în stare critică. Patul este acţionat de nişte motoare şi este dotat cu telecomandă. Preţul unui pat ajunge la 11.480 de lei. Sunt nişte preţuri de listă şi ele diferă în funcţie de cantitate şi negocierile spitalului.

Ventilatorul are un preţ de 130.900, fiind şi cel mai scump de pe piaţă. Totodată, trebuie precizat şi faptul că la ora actuală ventilatoarele sunt şi unele dintre cele mai căutate aparate în tratarea bolnavilor de COVID-19.

Ventilatorul este acel apartat care asigură suportul de oxigen unui pacient intubat. Practic îl ajută pe pacient să respire.

Staţia de injectomate, spre exemplu o staţie de patru injectomate are un preţ de până la 42.840 de lei. Staţia de injectomate reprezintă practic nişte seringi, setate la o anumită oră. Ele injectează tratamentul de care pacienţii au nevoie.

Monitorul pentru funcţii vitale este necesar într-o unitate de ATI. Preţul unui astfel de monitor ajunge până la 10.115 lei.

Practic, o staţie de terapie intensivă ajunge undeva la 200.000 de lei, echivalentul a aproximativ 40.000 de euro. Tot ce înseamnă conector sau furtun mai ridică preţul, iar astfel valoarea unei staţii de ATI poate ajunge la 60.000 de euro.

În România, de la debutul pandemiei, s-au mai dotat astfel de paturi. Acum, pentru pacienţii din ATI avem undeva la 1.300 de paturi, doar că vedem în fiecare zi cum numărul creşte şi vedem o nevoie reală de staţii de ATI. 
 

×
Subiecte în articol: COVID-19 ati pacienti terapie intensiva
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close