Pfizer: Vaccinul poate fi depozitat la temperaturi mai ridicate. Se poate păstra în congelatoare medicale normale

de Georgiana Adam    |    19 Feb 2021   •   19:28
Pfizer: Vaccinul poate fi depozitat la temperaturi mai ridicate. Se poate păstra în congelatoare medicale normale Hepta

Vaccinul împotriva COVID-19 produs de BioNTech şi Pfizer poate fi conservat timp de două săptâmâni la temperaturi mai ridicate decât cele recomandate în prezent, potrivit informaţiilor transmise vineri de cele două laboratoare.

Cele două companii au trimis astăzi autorităţii americane de reglementare a medicamentelor (FDA) date care ''demonstrează stabilitatea vaccinului'' atunci când este stocat la temperaturi cuprinse între -25 şi -15 grade Celsius, adică la temperatura unor congelatoare medicale obişnuite. 

Acest lucru ar putea facilita în mod substanţial distribuţia vaccinurilor.

Pentru acest vaccin, unul dintre cele trei utilizate în Uniunea Europeană, transportul şi depozitarea sunt condiţionate în prezent de menţinerea unor temperaturi glaciale, cuprinse între -80 şi -60 grade, necesitând utilizarea unor recipiente speciale, care au reprezentat principalul obstacol logistic în distribuţia serului.

Noile reguli de depozitare ''ar putea facilita gestiunea vaccinului nostru în farmacii şi permite o mai mare flexibilitate în centrele de vaccinare'', a precizat Ugur Sahin, patron şi fondator al BioNTech.

Pfizer și BioNTech au cerut aprobarea pentru depozitarea vaccinului la temperaturi între -15 și -25 pentru două săptămâni

Deși conservarea pe termen lung (până la şase luni) trebuie făcută în continuare la temperaturi foarte scăzute, BioNTech şi Pfizer a solicitat FDA să autorizeze depozitarea pe o perioadă de două săptămâni între -15 şi -25 de grade. Acest interval s-ar adăuga la posibilitatea de a conserva produsul într-un frigider obişnuit (între +2 şi + 8 grade) timp de cinci zile.

Un alt vaccin bazat pe tehnologia ARNm, cel produs de Moderna, poate fi deja depozitat timp de şase luni la -20 de grade Celsius şi rămâne stabil atunci când este ţinut într-un frigider clasic timp de 30 de zile.

BioNTech şi Pfizer lucrează totodată la găsirea ''unor noi formule care ar putea face vaccinul nostru chiar şi mai uşor de transportat şi utilizat'', a adăugat Sahin.

Cele două laboratoare au anunţat totodată joi lansarea unui studiu pentru a determina eficacitatea şi securitatea vaccinului la femeile însărcinate, aflate într-o stare bună de sănătate, grup care a fost exclus din primul mare studiu clinic.

Studiul va fi realizat pe 4.000 de persoane din Satele Unite, Canada, Argentina, Brazilia, Chile, Mozambic, Africa de Sud, Regatul Unit şi Spania.

BionTech şi Pfizer preconizează că va lansa de asemenea ''în următoarele luni'' un studiu care va include copii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close