Antena 3 CNN Coronavirus România a cerut cu 5 milioane de doze de vaccin mai puțin, iar în 11 centre activitatea va fi sistată

România a cerut cu 5 milioane de doze de vaccin mai puțin, iar în 11 centre activitatea va fi sistată

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a anunțat marți că România a cerut suspendarea unui număr de doze de vaccin "dat fiind că avem un surplus de doze, pentru a avea un management eficient al stocurilor". Astfel, în loc de peste 7 milioane, România va primi 2,6 milioane în iunie.

România a cerut cu 5 milioane de doze de vaccin mai puțin, iar în 11 centre activitatea va fi sistată
Sursa foto: Hepta
de Maria Zărnescu    |    15 Iun 2021   •   15:07

"Pentru perioada următoare, dat fiind că există un surplus de doze, tocmai pentru a avea un management al stocurilor cât mai eficient, s-a discutat și s-a transmis o suspendare a unui număr de doze", a declarat marți Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Acesta a precizat că, în ceea ce privește dozele de vaccin Pfizer, în iunie trebuia să ajungă în România 4.366.444 de doze, "însă ca urmare a solicitării de a le ține în hold pentru o perioadă vom primi 1.928.160 de doze".

România trebuia să primească în iunie 835.200 de doze de vaccin Moderna, dar au fost suspendate câteva tranșe, astfel că va primi 128.400 de doze. De asemenea, România va primi luna aceasta 167.200 de doze de vaccin AstraZeneca.

Serul de la Johnson&Johnson, singurul care va ajunge în cantitățile stabilite

"Pentru vaccinul Johnson&Johnson nu se suspendă dozele și tranșele săptămânale, acestea vor fi desfășurate după cum au fost anunțate. Am primit până acum 144.000 în prima săptămână, în a doua săptămână am primit 61.800, vin 48.800 săptămâna aceasta, următoarea săptămână 41.400, iar în ultima săptămână vin 115.920, cumulând în total 411.920 de doze", a spus Andrei Baciu, potrivit Mediafax.

Acesta a precizat că în total trebuiau să fie livrate în luna iunie 7.103.160 de doze de vaccin, însă "pentru a avea un management eficient al stocurilor existente vor fi livrate 2.635.680 de doze".

Interesul pentru vaccinare, în scădere

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), anunță că mai multe centre de vaccinare vor fi închise sau vor avea programul modificat din cauza numărului redus de persoane care se imunizează.

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a anunțat marți că s-a finalizat evaluarea eficienței centrelor de vaccinare fixă.

11 centre de vaccinare își vor suspenda activitatea

Ca urmare, autoritățile au decis să închidă mai multe centre de vaccinare, să modifice programul de funcționare sau să reducă din numărul de fluxuri.

"În urma propunerilor primite de la DSP-uri în 11 centre de vaccinare activitatea va fi sistată temporar. Se reduce programul de lucru în 127 de centre de vaccinare și sunt închise 70 de fluxuri din centre de vaccinare care aveau peste trei sau patru fluxuri la care activitatea era redusă. La nivelul fiecărui centru de vaccinare va fi afișat programul de lucru.

Va fi actualizat programul centrului de vaccinare în platforma națională de programare a vaccinarii", a spus Gheorghiță în cadrul unei conferințe de presă.

Medicul Gheorghiță a mai anunțat că în permanență se face managementul stocurilor de vaccin, astfel încât să existe un echilibru între dozele primite de România și numărul persoanelor vaccinate. În următoarea perioadă România va primi, la cerere, mai puține doze de vaccin.

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close