Antena 3 Coronavirus Andrei Baciu: ”Noile tulpini care circulă nu feresc pe nimeni de boală!”

Andrei Baciu: ”Noile tulpini care circulă nu feresc pe nimeni de boală!”

de Laura Dinu    |    10 Mai 2021   •   08:36
Andrei Baciu: ”Noile tulpini care circulă nu feresc pe nimeni de boală!”
Sursa foto: Hepta

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, susține că, din cauza faptului că noile tulpini sunt tot mai contagioase, nimeni nu este ferit de infectare în acest moment, însă vaccinul rămâne arma pe care o avem la îndemână pentru un plus de protecție.

„Vedem că aceste tulpini care circulă mai nou nu feresc pe nimeni de boală, inclusiv sportivi de performanță, oameni care au aparent o stare bună de sănătate. Vedem că în fața acestui virus, practic nimeni nu este ferit, deci cu atât mai mult (sunt importante - n.red.) oportunitatea și avantajele câștigării protecției, pe de o parte. Pe de altă parte, un alt aspect extrem de important - faptul că vaccinul este la îndemână”, a declarat secretarul de stat duminică seara, la Digi24

Andrei Baciu nu a comentat declarația ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, care spunea că, la actualul ritm, e imposibil de atins borna de 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie. 

Întrebat însă dacă restricțiile vor fi ridicate chiar dacă 5 milioane de persoane vor fi vaccinate doar cu prima doză, deci nu au schema de imunizare completă, Andrei Baciu a spus că, în prezent, toate aceste lucruri se analizează.

„Nu avem un procent de peste 50 la sută, astfel încât vaccinarea să fie decisivă asupra transmiterii virusului și atunci trebuie luate în calcul în acest moment și celelalte chestiuni esențiale: numărul de noi cazuri, rata de incidență, cât de mult se transmite virusul în comunitate, toate aceste chestiuni trebuie combinate și la acest lucru se lucrează în cadrul comitetului interministerial. Se analizează toate aceste elemente într-o ecuație care să ajute la găsirea unei soluții care să nu pericliteze traseul și destinul către ridicarea completă a acestor restricții”, a explicat Andrei Baciu, precizând că un anunț va veni în perioadă următoare din partea premierului Florin Cîțu.

„Borna este aceasta, începutul lunii iunie, 1 iunie, care se suprapune și cu acest reper de 5 milioane de persoane vaccinate, care este obiectivul parțial în atingerea obiectivului de 10,4 milioane de persoane vaccinate, ceea ce reprezintă 70 la sută din populația adultă pentru care avem în momentul de față recomandare. Probabil va apărea și recomandarea pentru 12-16 ani”, a adăugat secretarul de stat.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close