Antena 3 CNN Coronavirus Nu vă tratați singuri în caz de coronavirus! Dr. Amin Zahra: ”Vă puneți sănătatea în pericol”

Nu vă tratați singuri în caz de coronavirus! Dr. Amin Zahra: ”Vă puneți sănătatea în pericol”

Pe data de 11 martie 2020 Organizația Mondială a Sănătății a decretat pandemia de coronavirus. Iar România se confruntă în continuare cu foarte multe cazuri de SARS CoV-2. Motiv pentru care medicul Amir Zahra vine în ajutorul nostru și ne spune care sunt primii pași pe care trebuie să îi facem și care este pericolul automedicației.

Nu vă tratați singuri în caz de coronavirus! Dr. Amin Zahra: ”Vă puneți sănătatea în pericol”
de Andreea Cigolea    |    11 Mar 2021   •   09:52

Nici nu mă așteptam să dureze atât de mult pandemia. Auzim tot mai des automedicație, pacienți care stau acasă... Din păcate, asta ne face munca mult mai grea, mai ales că o parte dintre ei ajung pe Terapie Intensivă”, susține medicul.

Pașii corecți la primele simptome de coronavirus

După un an de luptă cu virusul, în linia întâi, Amir Zahra susține că este extrem de important, în momentul în care bănuim că suntem infectați, să urmăm pașii corecți, astfel încât boala să fie diagnosticată timpuriu, să primim un tratament corect, iar starea noastră de sănătate să fie ținută sub control. 

În primul rând, anunțăm medicul de familie, o monitorizare simplă cu un pulsoximetru, să urmărim saturația oxigenului din 4 în 4 ore, sau din 6 în 6 ore, mai ales dacă știm că ne aflăm într-o categorie de risc, cu o boală cronică, cu o boală autoimună, să urmărim modul cum respirăm, dacă vedem că primim aer mai greu, că devenim mai agitați... Trebuie să ne păstrăm calmul, să nu ne facem tot felul de filme, că o să ajungem intubați, că o să murim... Să rămânem optimiști!

Testul PCR este cel mai sigur

În momentul în care consideri că ai simpome de COVID, o febră care persistă, frisoane, îți pierzi gustul, mirosul, cel mai indicat este să îți faci un test PCR. Pentru că este mult mai precis și este o garanție mult mai mare decât un test rapid. După 14 zile, șansele să iasă un test negativ sunt destul de mari. Sau după 20 de zile. Dar asta nu schimbă cu nimic starea pacientului, pentru că nu e vorba despre 14 zile și se încheie boala. Boala poate să dureze, sechelele durează și mai mult, sechelele pulmonare, bolile autoimune care apar, diabet decompensat, sindrom depresiv. 

Și până la urmă, nu testul este cel mai important. Importante sunt simptomele, cum ne tratăm și cu ce!”, subliniază medicul. 

Și asta, deorece medicația este extrem de importantă. Și mai ales automedicația, care trebuie evitată cu orice preț. 

De la un paracetamol poți face insuficiență hepatică, care este un tratament banal, pe care îl luăm în fiecare zi. Acesta este recomandat doar când este nevoie. Automedicația poate să fie foarte periculoasă, mai ales în COVID. Având în vedere că, la majoritarea care fac forme severe, au și boli preexistente. Am văzut pacienți care au luat dexametazonă, în cantități mari. Ca și efect secundar, este hipertensiunea.

Tratamentul ”după ureche”, extrem de periculos

Tratamentul trebuie luat după niște analize, să știm ce afectare pulmonare este, să știm markerii, analizele de sânge, o radiografie măcar, dar nu putem să încercăm să luăm un tratament. Pentru că sunt multe tratamente contraindicate, dacă ai niște analize modificate.. Cel mai indicat este să se solicite ajutorul unui medic. 

Important este ca lumea să aibă mai multă încredere în sistemul medical, pentru că, în ciuda faptului că nu avem timpul suficient de a sta și a explica la familie despre stare, despre ce medicament se administrează, este doar dintr-un singur motiv. Nu avem timpul suficient, este lipsă mare de personal.. În timpul acela în care nu putem vorbi, cu siguranță suntem la pacienți”. 

 

×
Subiecte în articol: amir zahra Sfat de sănătate coronavirus
Parteneri
A fost stabilită cauza morţii pentru DJ Lalla
x close