Antena 3 CNN Coronavirus Studenţii de la UMF Iaşi, petiție împotriva accesului la examene pe bază de adeverinţă de vaccinare sau test RT-PCR: "Este neconstituţional!”

Studenţii de la UMF Iaşi, petiție împotriva accesului la examene pe bază de adeverinţă de vaccinare sau test RT-PCR: "Este neconstituţional!”

Mai mulţi studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi spun că varianta în care susţinerea examenelor să fie condiţionată de prezentarea unui certificat de vaccinare sau a unui test PCR negativ, este discriminatorie.

Studenţii de la UMF Iaşi, petiție împotriva accesului la examene pe bază de adeverinţă de vaccinare sau test RT-PCR: "Este neconstituţional!”
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    12 Mai 2021   •   22:53

Studenţii au adresat o scrisoare deschisă membrilor Consiliului de Administraţie din UMF Iaşi, fiind iniţiată şi o petiţie online în acest sens.

"Discuţia lansată nu este pro sau contra vaccinării, ci vizează modul abuziv, neconstituţional şi injust prin care se încearcă constrângerea studenţilor Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr. T. Popa Iaşi de a se vaccina în vederea susţinerii examenelor din sesiunea de vară.

Conform surselor oficiale, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară / neobligatorie şi, ca orice act medical, este asumată de către cel în cauză.

Considerăm că aprobarea unei astfel de decizii, care trece peste voinţa studenţilor de a nu se vaccina, încalcă libertatea de alegere şi transformă vaccinarea într-o obligativitate / constrângere a unor drepturi şi libertăţi”, arată studenţii care au iniţiat documentul.

"Orice student care refuză actul medical (vaccinul) din diverse motive şi nu-şi permite din punct de vedere financiar plătirea testelor RT-PCR, nu poate fi discriminat"

Studenţii susţin că această condiționare a accesului la examene încalcă regulamentul de funcţionare al UMF Iaşi și, în acelaşi timp, i-ar afecta pe studenţii care au o situaţie financiară precară şi nu îşi permit efectuarea unui test, dar şi pe cei care au diverse afecţiuni şi nu li se recomandă vaccinul.  

„Orice student care refuză actul medical din diverse motive, având în vedere că acesta (vaccinarea anti-COVID-19) nu este obligatoriu, şi nu-şi permite din punct de vedere financiar plătirea testelor RT-PCR nu poate fi discriminat prin înlăturarea sa de la activităţile la care au dreptul şi colegii lui care s-au vaccinat împotriva COVID-19 şi nici nu poate fi ostracizat de către societate şi instituţia din care face parte.

Totodată, studenţii nu pot fi opriţi din a-şi desfăşura activităţile necesare evoluţiei lor academice, precum participarea la stagii, cursuri şi examene, deoarece acest lucru ar depăşi cadrul legal existent în România. Punerea în aplicare a unei astfel de decizii constituie o acţiune discriminatorie faţă de un număr considerabil de studenţi”, se mai arată în document.    

Aceștia solicită ca sesiunea de vară să aibă loc cu respectarea măsurilor de protecţie, respectiv purtarea corectă a măştii, folosirea dezinfectantului şi păstrarea distanţei minime de 1,5 m între persoane. 

Studenții de la UMF Iași, primiți la examen doar dacă sunt vaccinați, testați sau au avut COVID-19

Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași vor fi primiți la examene doar dacă vor dovedi că sunt vaccinați, au un test negativ sau demonstrează că au fost bolnavi de COVID-19.

Decizia a fost luată de conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, „având în vedere responsabilitatea socială și misiunea universității în comunitate, coroborat cu modalitatea clasică de examinare pentru învățământul medico-farmaceutic”.

Astfel, pentru a putea participa la sesiunea de examene din perioada 29 mai-19 iunie, studenții trebuie să prezinte certificatul de vaccinare, inclusiv cu prima doză, un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore, un test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore, sau o adeverință din care să rezulte că se află între a 15-a și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Aceste documente trebuie prezentate de studenți înaintea fiecărui examen. Responsabile de verificarea documentelor sunt cadrele didactice examinatoare.

×
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close