Antena 3 CNN Coronavirus Studiu unic în lume făcut la Colentina. Ce au descoperit medicii români despre COVID-19

Studiu unic în lume făcut la Colentina. Ce au descoperit medicii români despre COVID-19

Medicii de la Colentina au făcut un studiu unic în lume, în privinţa pacienţilor Covid cu forme grave. Aceştia au reuşit să stabilească o legătură între evoluţia negativă a bolii şi nivelul proteinei S.

Studiu unic în lume făcut la Colentina. Ce au descoperit medicii români despre COVID-19
Sursa foto: Antena 3
de Diana Dragotescu    |    13 Sep 2020   •   10:40

Studiul medicilor de la Colentina a atras atenţia Senatului Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, care susţine excelenţa în medicină, şi vrea să sprijine continuarea acestuia.

Șeful șecției de medicină internă II, profesorul dr.Cristian Băicuş, a vorbit la Antena 3 despre rezultatele studiului. 

„A fost ideea colegului meu pneumolog care m-a sunat și mi-a zis că i se par trombozele mult prea importante și a căutat niște cauze. Am recrutat 91 de pacienți și am arătat că proteina S e scăzută la acești pacienți. Încercăm să rechemăm din cei 91 cât mai mulți să le dozăm din nou proteina S. Vreo 20 au decedat deci nu avem cum să-i chemăm”, a explicat medicul.  

Zeci de pacienţi vindecaţi de covid 19 ar putea fi chemaţi înapoi la spital pentru noi analize

„Deocamdată am reușit să dovedim că cu cât au simptome mai grave cu atât au proteina mai scazută, întrebarea e dacă scade din cauza infecției sau e invers poate din cauza asta se produc tronbozele. Asta vrem să arătăm. Neavând un nivel bazal, vom incerca să îi convingem să vină la spital să le dozăm din nou proteina, dacă e normală însemnă că a fost scăzută din cauza bolii, dacă e în continuare scăzută însemnă că proteina S a fost scăzută congenital și putem să știm care pacienți sunt la risc mai mare

Am avut si eu covid, minim simtpomatic. Am avut o raceala uzuala. Anticorpii mi-au scăzut după vreo 3-4 luni”, a mai spus șeful șecției de medicină internă II, Cristian Băicuş la Antena 3. 

Studiu unui în lume făcut la Colentina. Ce au descoperit medicii

 

 

×
Subiecte în articol: studiu Colentina Fundatia Dan Voiculescu
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close