Antena 3 CNN Coronavirus Țara europeană care a sfidat pandemia și nu a introdus restricții cedează în fața COVID: va impune certificatul sanitar

Țara europeană care a sfidat pandemia și nu a introdus restricții cedează în fața COVID: va impune certificatul sanitar

Certificatul verde care atestă vaccinarea va fi solicitat, de luna viitoare, la anumite tipuri de evenimente.

Țara europeană care a sfidat pandemia și nu a introdus restricții cedează în fața COVID: va impune certificatul sanitar
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    17 Noi 2021   •   17:27

Guvernul Suediei urmează să aplice această măsură de la 1 decembrie, în urma recomandării specialiștilor din Sănătate, pentru a tempera valul de infectări cu COVID, transmite presa internațională.

Astfel, certificatul verde va fi necesar pentru participarea la evenimentele care au loc în interior și la care participă mai mult de 100 de persoane. 

Simulările realizate de autoritățile sanitare de la Stockholm arată că Suedia este ușor "decalată" față de tendința pandemică generală în țările europene.

Această țară a consemnat un număr mare de infectări anterior actualului val care îngrijorează statele din blocul comunitar. Totuși, în timp ce creșterea infectărilor în Suedia nu este, în prezent, la fel de accentuată ca în restul Uniunii Europene, autoritățile anticipează un vârf al infectărilor în luna decembrie.

Introducerea certificatului verde trebuie validată de Parlament

Guvernul de centru-stânga pregătește un text legislativ care trebuie înaintat Parlamentului, pentru ca obligativitatea certificatului COVID să fie în vigoare de la 1 decembrie, a anunțat Lena Hallengren, ministrul suedez al Sănătății.

"Răspândirea (infectărilor) crește în Europa. Încă n-am văzut-o în Suedia, însă nu suntem izolați. Trebuie să fim pregătiți să utilizăm certificatele de vaccinare", a spus ministrul.

În plus, autoritatea sanitară din Suedia a anunțat, miercuri, că va reveni asupra măsurii,  amplu criticată anterior, de a renunța la recomandarea testării COVID în cazul persoanelor vaccinate, dar care prezintă simptome.

Suedia, cel mai mic număr de internări COVID în spitale și la ATI din UE, raportat la populație

Aproximativ 85% din populația peste 16 ani a primit cel puțin o doză de vaccin în această țară. 82% din populație a primit două sau mai multe doze.

Suedia are în prezent cel mai mic număr de pacienți COVID în spitale și la Terapie Intensivă din toată Uniunea Europeană, raportat la mărimea populației sale, de 10,3 milioane.

Autoritățile au optat să nu introducă restricții și s-au bazat mai mult pe distanțarea socială adoptată voluntar. 

În aceste condiții, Suedia a consemnat un număr de decese per capita de câteva ori mai mare decât vecinii săi nordici, dar mai scăzut decât în majoritatea statelor europene care au ales să introducă restricții în diverse grade.

Irlanda închide barurile și cluburile la miezul nopții și extinde obligativitatea certificatului verde

Barurile, restaurantele și cluburile se închid la miezul nopții iar utilizarea certificatului verde va fi extinsă, în urma unei decizii luate marți de guvern, pe fondul creșterii cazurilor noi de coronavirus.

Noile restricții anti-COVID se aplică de joi în Republica Irlanda, după cum a anunțat prim-ministrul Micheal Martin, care a precizat că pachetul de măsuri este menit să diminueze toate tipurile de contacte sociale.

În plus, oamenilor li se recomandă să lucreze de acasă iar certificatul de vaccinare devine obligatoriu la teatre și cinematografe. 

Irlanda are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din Europa: 89,1% în rândul persoanelor cu vârste de cel puțin 12 ani.

În pofida acestui rezultat, autoritățile au raportat, săptămâna trecută, cel mai ridicat număr de cazuri din luna ianuarie: 5.483 de noi infecții, la o populație de aproximativ 5 milioane de oameni.

De asemenea, autoritățile au anunțat că a fost atinsă, săptămâna aceasta, a doua cea mai mare rată de internări din 2021.

Mater Hospital, unul dintre principalele spitale din capitala Dublin, a atins capacitatea maximă la Terapie Intensivă și tratează în prezent pacienții pe ventilație în afara secțiilor ATI.

CNN notează că, în urma noilor decizii, Republica Irlanda se alătură statelor europene care au decis noi restricții anti-pandemie înaintea sezonului de iarnă.

Cel mai proeminent caz este Austria, unde începând de luni persoanele nevaccinate sunt în carantină.

Foto: Arteră comercială din Stockholm, Suedia

×
Subiecte în articol: Suedia certificat verde COVID-19
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close