Antena 3 CNN Coronavirus Țările din Europa unde românii vaccinați anti-COVID pot călători fără restricții

Țările din Europa unde românii vaccinați anti-COVID pot călători fără restricții

Testul PCR și carantina sunt cele două condiții de care ne putem lovi, în această perioadă, dacă vrem să organizam o vacanță într-o țară membra a Uniunii Europene.

Țările din Europa unde românii vaccinați anti-COVID pot călători fără restricții
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    18 Mai 2021   •   19:23

Din fericire, aproape toate țările au eliminat carantina pentru cetățenii comunitari, dar testul PCR rămâne în vigoare în Franța, Italia, Spania, Portugalia, Germania și Lituania, indiferent dacă ai fost vaccinat.

Mai sunt țări în Europa care impun carantina și acestea nu sunt o destinație turistică, deocamdată. Este vorba de Olanda, Austria sau Danemarca unde te așteaptă de la 5 la 10 zile de autoizolare.

Pentru cei care au primit serul anti-COVID porțile sunt deschise ca să viziteze Grecia, Islanda, Croația, Muntenegru sau pot să călătorească și mai departe, în insulele Seychelles, Belize, Guatemala și Ecuador.

Țările din afara Europei unde pot călători cetățenii europeni

Cetățenii din statele membre UE sunt acceptați în 116 de țări, iar în 15 dintre acestea nu li se aplică deloc restricții sanitare, precum Mexic și Brazilia.

70 de destinații condiționează intrarea pe baza unui test PCR, cum sunt Egipt sau Kenya, iar 31 de țări din afara Europei impun măsura carantinei, precum Chile, Cuba sau Tailanda.

Înainte de toate, trebuie verificate ultimele informații despre destinația de interes, iar Ministerul Afacerilor Externe are o evidență cu ultimele restricții sanitare.

Când şi cum vom călători cu certificatul verde. Interviu cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi

Cand și cum vom călători cu certificatul verde este una din temele momentului. Comisarul european pentru Transporturi, Adina Valean, a fost invitata Sabinei Iosub în cadrul emisiunii "În fața națiunii", unde a oferit o serie de precizări importante.

Sabina Iosub: La ce trebuie să fim atenţi? Știu că sunt câteva puncte foarte clare ce vin de la Comisia Europeană.

"Sigur, suntem în foc continuu, în analizarea discuțiilor pe care le avem cu statele membre pe planurile de recuperare și reziliență, România inclusiv. Eu pentru România, știți foarte bine că am organizat încă din februarie un grup de expertiză tehnică.

Au fost discuțiie aproape săptămânal în domeniul transporturilor pentru a perfecționa elementele cheie ale proiectelor pe care România dorește să le propună spre finanțare în viitor, Comisiei Europene, în particular, pentru planul național de redresare și reziliență, astfel încât, eu sper că elementele pe care noi le-am cerut fiecărui stat membru, să se regăsească în formula finală care va fi prezentată spre adoptare. Mă refer la detalii privind proiectele, la maturitatea acestora, la o bună argumentare a costurilor, astfel încât să poată face o estimare de cost pozitivă.

Trebuie să mai spun încă o dată, că ce proiecte vor intra în plan, decide fiecare stat membru. Deci, prioritățile le stabilește fiecare țară, în cazul nostru Bucureștiul va spune - asta sunt priorităiţile, astea sunt proiectele cu care vrem să mergem mai departe"

Când şi cum vom putea călători cu acest certificat verde

"Comisia a spus de la bun început că trebuia să fie gata și va fi gata, pe 1 iunie cu soluția tehnică. Eu sper ca până la sfârșitul lunii iunie, toate țările, să fie conectate la această platformă europeană.

În momentul de față, sunt 18 țări membre care au programate teste ale soluțiilor lor și a legăturii pe care bazele lor de date o va face cu platforma de schimb de informații europeană. România, de exemplu e programată pentru 21 mai să își facă testul. Nu de COVID, ci de interoperabilitate. Asta arată că suntem în linie dreaptă.

Adina Vălean: "Avem nevoie de decizia politică privind forma finală a regulamentului"

Ne mai trebuie decizia politică în urma negocierilor între Parlamentul European și Consiliu, privind forma finală a acestui regulament european. Există două subiecte care sunt în dezacord între cele două instituții europene, unul fiind de faptul că testele ar trebui să fie gratuite pentru cetățenii europeni, asta e propunerea Parlamentului European. 

De asemenea, leagat de faptul că cineva este în posesia unui astfel de certificat digital verde privind vaccinarea în caz negativ, sau a faptului că a trecut prin boală, automat să nu mai fie supus restricțiilor privind carantina. Asta este de asemenea, o propunere a Parlamentului European, dar statele membre, conform legislației actuale, doresc să își păstreze dreptul de a decide dacă vor să introducă restricții suplimentare", a precizat Adina Vălean, comisiar european pentru Transporturi.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close