Antena 3 CNN Coronavirus Prima doză de vaccin anti-COVID protejează mai puţin pacienţii bolnavi de cancer

Prima doză de vaccin anti-COVID protejează mai puţin pacienţii bolnavi de cancer

Pacienţii bolnavi de cancer sunt mai puţin protejaţi după prima doză de vaccin de la Pfizer. În cele 12 săptămâni până la rapel ei sunt în continuare expuşi în faţa infecţiei cu SARS-CoV-2, după cum precizează un studiu realizat de echipa de cercetare de la King`s College London şi Francis Crick Institute.

Prima doză de vaccin anti-COVID protejează mai puţin pacienţii bolnavi de cancer
Sursa foto: Sursa foto: Hepta
de Maria Zărnescu    |    11 Mar 2021   •   14:12

Studiul a arătat faptul că rapelul ar putea fi administrat mai repede în cazul persoanelor bolnave de cancer, pentru o eficienţă mai mare. În studiu au fost incluse 205 persoane, dintre care 151 prezentau un tip de cancer solid la plămâni, sâni sau intestin.

Potrivit studiului, la trei săptămâni după administrarea primei doze s-a constatat:

  • 39% dintre persoanele cu cancer solid au fost protejate;
  • 13% dintre persoanele cu cancer la sân au fost protejate;
  • 97% dintre persoanele fără cancer au fost protejate.

După administrarea dozei de rapel, efectuată la trei săptămâni, s-a înregistrat o creştere de până la 95% a răspunsului imun, în rândul care sufereau de cancer.

La cinci săptămâni de la prima doză administrată persoanelor bolnave de cancer, s-au constatat următoarele:

  • 43% dintre persoanele cu cancer solid au fost protejate;
  • 8% dintre persoanele cu cancer de sânge au fost protejate;
  • 100% dintre persoanele fără cancer au fost protejate.

Totodată, specialiştii trag un semnal de alarmă şi explică faptul că pacienţii bolnavi de cancer ar trebui să urmeze indicaţiile medicilor, atât în ceea ce priveşte vaccinarea cât şi tratamentul.

Dr. Sheeba Irshad, unul dintre cercetătorii implicaţi în studiul de la King`s College London atrage atenţia asupra rezultatelor îngrijorătoare şi face apel la autorităţile britanice să regândească strategia şi prioritizarea la vaccinarea anti-COVID din regat.

Mai mult decât atât, ea le recomandă pacienţilor bolnavi de cancer să respecte cu stricteţe normele sanitare în vigoare şi mai ales să urmeze tratamentul recomandat de medic.

"Până atunci, este important ca pacienţii cu cancer să continuie să respecte toate măsurile de sănătate publică în vigoare, cum ar fi distanţarea socială şi protecţia atunci când frecventează spitalele, chiar şi după vaccinare" a declarat ea, potrivit BBC. 
 

×
Subiecte în articol: vaccin cancer bolnavi Pfizer
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close