Antena 3 CNN Coronavirus Directorul Moderna spune când va fi eradicată pandemia de COVID. Ce se întâmplă cu cei care nu vor să se vaccineze

Directorul Moderna spune când va fi eradicată pandemia de COVID. Ce se întâmplă cu cei care nu vor să se vaccineze

Stéphane Bancel, directorul executiv al companiei farmaceutice Moderna a estimat un final pentru actuala pandemie de coronavirus, amplificată la nivel global de proliferarea variantei Delta, scrie Reuters.

Directorul Moderna spune când va fi eradicată pandemia de COVID. Ce se întâmplă cu cei care nu vor să se vaccineze
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    23 Sep 2021   •   10:54

"Dacă examinăm extinderea din ultimele luni a capacităților de producție la nivelul întregii industrii, la mijlocul anului viitor vor fi disponibile suficiente doze pentru a vaccina pe oricine de pe planetă.

Administrarea de doze adiționale ar trebui să fie posibilă, pe măsura necesităților", a spus Bancel (foto următoare) pentru publicația elvețiană Neue Zuercher Zeitung.

Șeful Moderna a arătat că vaccinarea va fi în curând disponibilă pentru copii.

"Cei care nu se vaccinează se vor imuniza natural, din cauză că varianta Delta este atât de contagioasă. Astfel, vom ajunge într-o situație similară gripei. Poți să te vaccinezi și să te bucuri de iarnă, sau să nu te vaccinezi și să riști să te îmbolnăvești și să ajungi, eventual, la spital", a adăugat el.

Bancel a fost întrebat dacă asta înseamnă o revenire la viața normală în partea a doua a anului viitor.

Director Moderna: "Revenim la normal de azi într-un an"

"Presupun că de azi într-un an", a răspuns el.

Directorul Moderna se așteaptă ca guvernele să aprobe vaccinarea cu doza adițională pentru cei deja vaccinați.

El a arăt că pacienții în situații de risc care s-au imunizat toamna trecută au, "fără îndoială", nevoie de reîmprospătare a capacității organismului de a lupta cu virusul.

Bancel se pronunță pentru o doză adițională de jumătate din doza originală. Asta înseamnă că mai multe doze vor fi valabile.

Soluția Moderna pentru creșterea numărului de vaccinări cu aceeași cantitate de vaccin

"Volumul de vaccinuri este cel mai mare factor limitator. Cu jumătate de doză, am avea 3 miliarde de doze la nivel global, în loc de doar 2 miliarde", arată el.

Compoziția dozei adiționale de la Moderna rămâne aceeași anul acesta, întrucât compania nu are timp să o schimbe.

"Testăm clinic variante optimizate pentru Delta. Acestea vor constitui baza pentru dozele adiționale din 2022. Testăm, de asemenea, variante de vaccin pentru Delta plus Beta, următoarea mutație considerată drept probabilă de oamenii de știință", precizează directorul Moderna.

Bancel a adăugat că Moderna poate utiliza pentru noile variante de vaccin actualele linii de producție, folosite pentru versiunea originală Moderna. Prețul acestui produs ar urma să nu se modifice.

A treia doză de vaccin, din 28 septembrie în România

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva Covid-19 va începe în România în 28 septembrie.

Decizia a fost luată miercuri în ședința CNCAV, la care au participat membrii Comitetului, alături de reprezentanții instituțiilor implicate în lupta împotriva COVID-19: Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului, Institutul Național de Sănătate Publică.

Anunțul a fost făcut miercuri premierul Florin Cîțu.

"Am luat decizia ca, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de șase luni de la administrarea dozei a doua cu oricare dintre vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca să înceapă doza a treia", a spus premierul.

Doza 3 este ferm recomandată:

persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;

persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccin pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială.

×
Subiecte în articol: Moderna Stephane Bancel pandemie
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close