Antena 3 CNN Coronavirus Vaccinarea la medicii de familie începe cu stângul: "Nu putem elibera adeverințe"

Vaccinarea la medicii de familie începe cu stângul: "Nu putem elibera adeverințe"

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie începe cu stângul. Medicii se plâng că n-au primit toate materialele sanitare necesare şi nici nu pot accesa platforma online. Mai mult, sunt îngrijoraţi că nu au cerere şi în aceste condiţii nu vor să rişte să risipească dozele de vaccin. La medicul de familie vă puteți vaccina doar cu serul Johnson & Johnson.

Vaccinarea la medicii de familie începe cu stângul: "Nu putem elibera adeverințe"
de Georgiana Botez    |    04 Mai 2021   •   17:57

Medicii de familie se plâng că nu pot începe vaccinarea în cabinetele lor pentru că nu au bani să achiziționeze echipamentele sanitare necesare.

Medicii de familie se plâng că nu pot începe imunizarea

"Sunt niște seringi de anumite dimensiuni care ne permit administrarea acestui vaccin, materiale protecție. O altă problemă, pentru a putea vaccina este accesul în registrul de vaccinări. Ne trebuie un cod de acces și nu toată lumea a reușit să și-l procure, fără de care nu putem comunica, nu putem elibera adeverințe. Practic, vaccinarea nu poate avea loc făra acces în acest registru", spune Gheorghe Alexandrescu, medic de famile.

În schimb, alţi medici sunt îngrijoraţi că nu au cereri de la oameni, aşa că se tem să solicite mai multe doze de vaccin.

"Pacienţii nu se înghesuie la serurile Johnson& Johnson și Astrazeneca. Mă feresc să primesc câte doze de vaccin doresc ei să îmi dea, pentru că returul vaccinurilor este foarte complicat și nu am să vă menit. Nu vreau să decontez niște vaccinuri pe care nu le-am făcut, că nu le-am putut face", a spus Eva Cristescu, medic de familie.

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie a început luni, 3 mai

Începând de luni, medicii de familie își vor putea imuniza pacienții anti-COVID. Nu toți medicii au optat să se înscrie în programul de vaccinare în cabinete, cei 3.000 însemnând aproximativ o treime din totalul cadrelor medicale de familie din România, după cum a precizat Valeriu Gheorghiță.

Nu toți medicii de familie au ales o astfel de variantă, pentru că spun că au nevoie de resurse, de protecție și mai exact de măști, mânuși și combinezoane și nu își permit să vină din propriile finanțe cu astfel de investiții.

Medic de familie: "Nu putem să desfacem o sticluţă cu 5 sau 10 doze"

"Nu putem să desfacem o sticluţă cu 5 sau 10 doze, dacă nu avem certitudinea că 5 sau 10 pacienţi se vor prezenta în ziua de, la ora de, la vaccinare. Voi demara când voi avea 30 de doritori, în aşa fel încât să pot solicita un anumit număr de sticuţe şi să pot să ştiu că le şi folosesc", spune un alt medic de familie, dr. Rodica Tănăsescu.

Pacienţii sunt însă încrezători şi spun că vor să se vaccineze la medicii de familie.

Citiţi şi: Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie începe de luni. Ce ser anti-COVID vor putea alege românii
 

 

×
Subiecte în articol: medici de familie vaccinare COVID-19
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close