Antena 3 CNN Coronavirus Valeriu Gheorghiță, despre adevărata eficiență a vaccinului în fața Omicron

Valeriu Gheorghiță, despre adevărata eficiență a vaccinului în fața Omicron

Valeriu Gheorghiță susține că, după administrarea dozei booster, protecția împotriva variantei Omicron crește cu 60%. Coordonatorul CNCAV a precizat că are speranța că valul 5 va putea fi controlat, în ciuda numărului mare de cazuri zilnice.

Valeriu Gheorghiță, despre adevărata eficiență a vaccinului în fața Omicron
Sursa foto: Din Viața Romilor
de Laura Dinu    |    20 Ian 2022   •   14:59

Valeriu Gheorghiță a spus că se observă, în momentul de față, în baza datelor științifice publicate, „o decuplare sau o dihotomie” în ceea ce privește eficiența vaccinurilor actuale pentru varianta Omicron în ceea ce privește protecția față de infecție, respectiv protecția față de spitalizări și față de decese.

„După o primă schemă de vaccinare, protecția față de infecție este limitată, este considerabil scăzută, însă se menține o protecție față de spitalizări și față de riscul de deces. Această protecție este în momentul de față considerată ridicată, cu atât mai mult după administrarea dozei de booster și practic, studiile publicate recent ne arată că protecția unei prime scheme de vaccinare față de infecție, inclusiv infecția asimptomatică, este de circa 30%, iar protecția, după o primă schemă de vaccinare este de aproximativ 50% față de riscul de spitalizare și față de deces”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Președintele CNCAV a mai spus despre varianta Omicron că după administrarea dozei de buster, protecția față de infecție crește la 60%, iar față de formele severe care necesită spitalizare și deces crește la 90% în primele 2 luni de la administrarea dozei de booster și are o tendință ușoară de scădere după 3 luni de la administrarea dozei de booster, „ceea ce explică totuși o creștere substanțială a numărului de cazuri de infectări”.

„În ciuda faptului că rămâne încă o rată mică de spitalizare și de decese, sunt 2 motive care sunt la acest moment definite și anume primul motiv ține de tipul de răspuns imun, chiar dacă activitatea anticorpilor protectori se reduce față de varianta Omicron, răspunsul imun celular adică asigurat de celulele T și limfocitele B de memorie, se menține activ și el este foarte bine întărit după administrarea dozei de booster și asta ne oferă protecția față de formele grave. Și, de asemenea, un lucru important, al 2-lea motiv este cel legat de o patogenitate, adică de o agresivitate intrinsecă mai redusă a variantei Omicron. Ca atare, aceste lucruri ne dau speranța că putem controla un val cauzat de varianta Omicron, în ciuda unui număr foarte mare de cazuri raportate în fiecare zi”, a mai spus Gheorghiță potrivit Mediafax

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiţă
Parteneri
Horoscop 4 octombrie 2023. Gemenii pot muta munții din loc
x close