Antena 3 CNN Coronavirus Dr. Valeriu Gheorghiță, despre un scenariu "catastrofal": "O nouă tulpină ar putea să ocolească răspunsul imun dobândit prin vaccinare sau boală"

Dr. Valeriu Gheorghiță, despre un scenariu "catastrofal": "O nouă tulpină ar putea să ocolească răspunsul imun dobândit prin vaccinare sau boală"

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID din România, atrage atenţia că există un scenariu "catastrofal", dar posibil, în care nici cei vaccinați, nici cei care au făcut COVID nu ar mai fi protejați de o nouă îmbolnăvire.

Dr. Valeriu Gheorghiță, despre un scenariu "catastrofal": "O nouă tulpină ar putea să ocolească răspunsul imun dobândit prin vaccinare sau boală"
Sursa foto: Hepta | Mediafax_Foto-Alexandru_Dobre
de Milena Niță    |    22 Noi 2021   •   10:40

Medicul militar vorbeşte în acest caz de apariția unei tulpini a coronavirusului care să eludeze, să ocoloească răspunsul imunitar, potrivit digi24.ro.

Dr. Gheorghiţă: "Nimeni nu e siguranță până când toată populația europeană nu e în siguranță"

"Practic, nimeni nu este siguranță până când toată populația europeană nu este în siguranță", a punctat, duminică seara, Valeriu Gheorghiță.

O astfel de perspectivă este cu atât mai probabilă cu cât virusul continuă să se răspândească accelerat în Europa, iar unele țări, printre care România, au rate mici de vaccinare, fiind potențiale "bazine" de generare a noilor variante.

Medicul militar a avertizat că există un mare risc și un pericol, care ar fi o adevărată catastrofă, dacă virusul Sars CoV-2 continuă să se răspândească intens în Europa: apariția unei mutații care să reușească să ocolească răspunsul imun al organismului, indiferent că acesta ar veni din vaccinare sau din trecerea prin boală. 

Valeriu Gheorghiță, semnal: "Ar însemna să luăm totul de la capăt"

În acest caz, a arătat Valeriu Gheorghiță, "ar însemna să luăm totul de la capăt".

"Pericolul în momentul de față nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta, ci o variantă virală care ocolește răspunsul imun, care eludează parțial sau în totalitate răspunsul imun. Or, acest lucru ar fi catastrofal", a explicat dr. Valeriu Gheorghiță.

"Practic, ar însemna ca vaccinurile actuale și protecția dobândită până la acest moment la nivel populațional ca urmare a trecerii prin boală și ca urmare a vaccinării să nu fie îndeajuns de suficiente pentru a preveni noile îmbolnăviri", a atenţionat medicul militar.
 

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiţă
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close