Antena 3 CNN Coronavirus INSP: În martie am putea ajunge la aproape 9.000 de cazuri pe zi! Valul trei va îngenunchea sistemul medical

INSP: În martie am putea ajunge la aproape 9.000 de cazuri pe zi! Valul trei va îngenunchea sistemul medical

Este alertă în sistemul medical din cauza valului trei al pendemiei de COVID-19. Experţii se tem că noile infectări vor sufoca şi mai tare spitalele, iar planul ministerului Sănătăţii de a extinde locurile din spitale ar putea fi dat peste cap. În acest moment, la nivel naţional, există mai puțin de 1500 de paturi de terapie intensivă pentru bolnavii de COVID.

INSP: În martie am putea ajunge la aproape 9.000 de cazuri pe zi! Valul trei va îngenunchea sistemul medical
de Laura Dinu    |    25 Feb 2021   •   09:08

Autoritățile spun că se caută soluții astfel încât România să nu ajungă la al treilea val de coronavirus. 

Însă datele Institutului Național de Sănătate Publică contrazic această situație. Reprezentanții instituției atrag atenția că țara noastră se află pe un trend ascendent al cazurilor de coronavirus, acest lucru având loc la doar două săptămâni de la întoarcerea copiilor în bănci. 

În aceste condiții, planul Ministerului Sănătății de a extinde paturile în unitățile medicale pentru bolnavii de COVID-19 ar putea fi dat peste cap. 

Ministerul Sănătății a cerut unităților medicale să regândească circuitele și să vină cu un nou plan, însă nu se știe când și cum se va putea pune în practică acestă măsură, dacă ne vom confrunta cu al treilea val al epidemiei de coronavirus. 

Un semnal de alarmă vine și din partea medicilor aflați în linia întâi. Aceștia cer autorităților să regândească strategia și spun că numărul limitat de spitale nu va putea face față numărului uriaș de bolnavi. 

În urma incendiului de la Institutul Matei Balș s-au pierdut aproximativ 100 de paturi de Terapie Intensivă, iar România are, în continuare, sub 1.500 de paturi ATI pregătite pentru bolnavii cu forme grave de coronavirus, aproximativ 1.000 dintre acestea fiind deja ocupate.   

INSP: Am putea ajunge la aproape 9,000 de cazuri pe zi

Pe baza datelor colectate de la reluarea cursurilor, Institutul Naţional de Sănătate Publică a stabilit trei scenarii de evoluţie a situaţiei epidemiologice:

  • 1. Creştere constantă cu 1% pe zi, ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice în 20 martie
  • 2. Creştere constantă cu 2% pe zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice în 20 martie
  • 3. Creştere constantă cu 4% pe zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice în 20 martie

INSP precizează însă că scenariile nu constituie modele matematice de evoluţie, ci ipoteze de lucru.

„Începând cu data de 17 februarie, se înregistrează o creştere susţinută a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluţia îndreptându-se spre scenariul 2”, arată analiza INSP.

S-a observant o creştere a numărului de cazuri în rândul grupei de vârstă 0-19 ani.

„În perioada următoare este posibil să se observe un impact indirect, datorat faptului că 97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu. Este posibil ca aceste cazuri sa transmită infecţia la persoanele adulte din aceeaşi locuinţă, iar acestea, în funcţie de vârstă şi comorbidităţi, să prezinte forme de boală care să necesite spitalizare”, arată analiza, potrivit Digi24.

×
Subiecte în articol: valul trei
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
„Pierderile sunt de 100%”: Grindina a distrus mii de hectare de culturi agricole
x close