Antena 3 CNN Coronavirus Virusolog român, avertisment: "Omicron și Delta ar putea crea un virus mai periculos"

Virusolog român, avertisment: "Omicron și Delta ar putea crea un virus mai periculos"

Variantele Omicron și Delta ar putea crea un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare, avertizează specialiştii.

Virusolog român, avertisment: "Omicron și Delta ar putea crea un virus mai periculos"
Sursa foto: Facebook/Cristian Apetrei
de Georgiana Adam    |    17 Dec 2021   •   11:53

Acest lucru s-ar putea întâmpla în scenariul în care Omicron nu va fi mai dominant ca Delta și variantele vor circula în paralel.

"În momentul de față, întrebarea-cheie este dacă Omicron va înlocui Delta. Cocirculația lor ar crea un risc real de recombinare, din care poate rezultă un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare", avertizează Cristian Apetrei, virusulog român stabilit în SUA.

Profesorul de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh-SUA a analizat cercetările făcute în cadrul unei școli de medicină din Hong Kong. 

Studiul a măsurat potențialul replicativ al Omicron comparativ cu Delta și Wuhan.

Omicron "s-a replicat de 70 de ori mai rapid în bronhii comparativ cu Delta"

Cercetătorii asiatici au aflat că Omicron "s-a replicat de 70 de ori mai rapid în bronhii comparativ cu Delta și Wuhan, ceea ce explică transmisibilitatea fenomenală a virusului".

În schimb, în alveole, Omicron "se replică de 10 ori mai puțin eficient decât Delta și Wuhan, ceea ce probabil sugerează o infecție mai puțin patogenă, adică o boală mai puțin severă".

Cristian Apetrei mai spune că rezultatele studiului din Hong Kong trebuie privite cu o oarecare reținere, deoarece severitatea unei boli nu este determinată doar de replicarea virusului, ci și de răspunsul organismului la infecție

De asemenea, autorii asiatici subliniază că o infecție care o capacitate de transmitere excepțională (ca Omicron) poate avea un impact masiv asupra sistemelor de sănătate chiar dacă virusul este în sine mai puțin patogenic.
 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: omicron delta Cristian Apetrei
Parteneri
Anunț important pentru români: ”Prețul polițelor RCA nu va crește”
x close