Antena 3 CNN Economic Ameninţarea reală pentru economia europeană nu vine din Grecia. Află care este cel mai mare duşman al UE

Ameninţarea reală pentru economia europeană nu vine din Grecia. Află care este cel mai mare duşman al UE

Ameninţarea reală pentru economia europeană nu vine din Grecia. Află care este cel mai mare duşman al UE
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
06 Ian 2012   •   11:46

Analiştii economici avertizează că, în timp ce toată lumea se concentrează pe situaţia din Grecia şi Italia, Spania ar fi adevărata sursă de pericol pentru stabilitatea economiei europene. Mediul de afaceri spaniol a fost „sugrumat” de măsurile drastice de evitare a colapsului financiar, iar prăbuşirea pieţei imobiliare a şubrezit sistemul bancar, arată o analiză publicată de Adevărul.

Problemele Spaniei au fost provocate, în mare măsură, de intrarea în incapacitate de plată a Greciei, când pieţele au devenit tot mai reticente faţă de grupul PIIGS - Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania. Guvernele de la Atena, Dublin şi Lisabona au reuşit să evite colapsul numai datorită intervenţiei externe, cu împrumuturi de urgenţă de la UE şi FMI.

În plus, autorităţile de la Madrid au aplicat măsuri dure de austeritate pentru a menţine pe linia de plutire economia, în condiţiile în care pieţele devin tot mai reticente faţă de Spania.

Cea mai mare temere o reprezintă căderea „în gol” a pieţei imobiliare spaniole. Însă spaniolii nu stau mai bine nici cu rata şomajului, care a depăşit 21%, în condiţiile în care Grecia are o rată a şomajului de puţin peste 16%. Peste 4,9 milioane de spanioli nu au locuri de muncă.

În 2011, deficitul bugetar din Spania s-a situat la 9,24% din PIB, apropiat de cel al Greciei, de 10,5% din PIB.

În prezent, datoria publică a Spaniei este de 69,9% din PIB, în timp ce cea a Greciei este de 135% din PIB. În termeni nominali însă, datoria spaniolilor este de 830 de miliarde de euro şi cea a grecilor este de 376 de miliarde de dolari.

Sistemul spaniol bancar se apropie şi el de colaps, în special din cauza prăbuşirii pieţei imobiliare. Potrivit Băncii Centrale a Spaniei, 7,4% din totalul de credite din sistemul bancar spaniol sunt neperformante şi numai patru instituţii de credit ar putea supravieţui crizei.


 

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close