Antena 3 CNN Economic Auto Automobile care se conduc singure şi pot anticipa mişcările şoferului - tehnologia viitorului este deja aici

Automobile care se conduc singure şi pot anticipa mişcările şoferului - tehnologia viitorului este deja aici

Automobile care se conduc singure şi pot anticipa mişcările şoferului - tehnologia viitorului este deja aici
Sursa foto: Foto: captura video BBC
13 Oct 2011   •   20:54

Automobilele din prezent devin din ce în ce mai inteligente. Pot să se oprească singure în cazul iminenţei unui impact, să te avertizeze că ai depăşit banda de circulaţie, să-ţi sugereze că e timpul de o cafea, pentru că eşti prea obosit sau chiar să te avertizeze că eşti pe cale să ai un atac de cord.

Acesta este viitorul, ba chiar mult mai mult – se ştie că atât Volvo cât şi gigantul Google lucrează la sisteme automate care vor conduce singure maşinile, fără ajutorul şoferului, într-un fel de convoi. Despre toate acestea este vorba şi în clipul video din acest link. Un jurnalist al BBC a fost primit de Ford în Belgia, acolo unde constructorul auto testează în secret aceste tehnologii.

Richard Lister s-a urcat într-un Ford care avea un sistem interesant de avertizare în caz de coliziune. Astfel, dacă te apropii de o intersecţie şi nu îţi dai seama că din dreapta vine o altă maşină, sistemul te avertizează sonor şi luminos că, dacă nu opreşti te vei ciocni cu acea maşină. De asemenea interesant este un scaun de şofer echipat cu senzori.

Prin intermediul acestora, sistemul monitorizează bătăile inimii celui de la volan şi, dacă este pe cale să aibă un atac de cord, maşina se opreşte automat şi apoi poate chiar să cheme o ambulanţă, salvând astfel şoferul. Viitorul automobilului se anunţă luminos, mai ales că acum sunt puse în practică şi din ce în ce mai multe tehnologii pentru înlocuirea combustibililor fosili cu cei regenerabili.

×
Subiecte în articol: masini vehicule impact coliziune
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close