Antena 3 CNN Economic Auto BMW Vision ConnectedDrive, un concept spectaculos prezentat înanintea debutului de la Geneva

BMW Vision ConnectedDrive, un concept spectaculos prezentat înanintea debutului de la Geneva

BMW Vision ConnectedDrive, un concept spectaculos prezentat înanintea debutului de la Geneva
Sursa foto: Foto: BMW
10 Feb 2011   •   18:49

BMW a făcut publice doar imaginile şi unele detalii tehnice ale conceptului Vision ConnectedDrive, înaintea prezentării sale, în premieră mondială, de la Geneva. Maşina are uşi electro-mecanice retractabile, care aduc aminte de Z1 şi pot fi folosite legal pe stradă în acest mod.

Roadster-ul cu două locuri foloseşte informaţii primite de la alte maşini (tehnologia Car2Car Communication), de la elemente de infrastructură precum spaţii de parcare sau semafoare (tehnologia Car2Infrastructure) şi de la sistemul de navigaţie, pentru a asista conducătorul auto în alegerea traseului optim.



În acest scenariu automobilul poate propune parcări în apropierea destinaţiei, soluţii alternative care pot include, ca alternativă de deplasare către destinaţie, şi transportul în comun. Prin apelarea serviciului BMW Assist Information Service (deja disponibil în anumite ţări) un operator poate oferi asistenţă completă pentru orientare în oraş. Există inclusiv posibilitatea de a recomanda restaurante, de exemplu, urmând ca adresa să fie apoi trimisă automat în sistemul de navigaţie.

Designul BMW Vision ConnectedDrive întruchipează legătura dintre conducător şi automobil şi dialogul dintre conducător şi pasager, precum şi interacţiunea ocupanţilor vehiculului cu mediul. Zonele funcţionale ale BMW ConnectedDrive sunt simbolizate pe trei niveluri - confort, siguranţă şi infotainment. Schimbul de date şi informaţii pentru toate cele trei arii funcţionale este vizualizat prin instalaţia de lumini şi prezentarea foarte complexă din cadrul expoziţiei.



Prin caracteristicile de design în stilul specific BMW, prin capota lungă care se contopeşte cu parbrizul, prin ampatamentul lung şi poziţia scaunelor mult în spate, prototipul ilustrează fuziunea dintre exterior, interior şi mediu, care este posibilă numai prin BMW ConnectedDrive. Suprafeţele, foarte expresive, sunt accentuate de liniile cursive distinctive. Principiul suprafeţelor distincte (layers) care a fost prezentat în premieră la BMW Vision ConnectedDrive, prin care componentele individuale trebuie să preia anumite sarcini, a fost implementat atât la interior, cât şi la exterior. Senzorii integraţi în faruri şi în stopuri ajută la monitorizarea situaţiilor din trafic şi a mediului. Antenele, aflate în locul oglinzilor retrovizoare, transmit informaţii către lumea exterioară şi comunică cu sateliţii de navigaţie.



Head-Up Display îmbunătăţit este una dintre inovaţiile în domeniul conceptelor de afişare şi operare ale gamei BMW Vision ConnectedDrive. Acesta furnizează afişare tridimensională a informaţiilor, care oferă o fuziune optică a imaginii reale a drumului şi a conţinutului virtual pentru a oferi un dispozitiv complex „augmented reality”. Sistemul proiectează un set complex de informaţii, de la date de navigaţie care pot include şi schema intersecţiilor, la viteza maximă legală pe tronsonul de drum sau anunţul că a fost recepţionat un e-mail prin intermediul smartphone-ului. Informaţia este afişată fie în prim plan, fie în fundal, în funcţie de relevanţă şi de situaţia concretă din trafic. În plus, prototipul este echipat cu un grup de instrumente programabile în mod liber; afişajul acestuia completează proiecţiile generate de Head-Up Display.



Din punctul de vedere al complexităţii şi dimensiunii, funcţionalitatea acestui sistem depăşeşte cu mult capacitatea de afişare a instrumentelor dintr-un cockpit clasic. Prin intermediul unui afişaj care prezintă şi informaţii în trei dimensiuni, segmente individuale de informaţii pot fi subliniate optic la un grad mai mare sau mai mic în funcţie de situaţia de condus, în scopul de a obţine nivelul corespunzător de atenţie.

Prin intermediul Passenger Information Display (afişajul cu informaţii pentru pasager), pasagerul aflat într-un prototip BMW Vision ConnectedDrive poate beneficia de avantajele unor funcţionalităţi suplimentare oferite de conectarea inteligentă. Ca navigator, el poate evalua detaliile informaţiilor sau ale adreselor pentru sistemul de navigaţie care au fost primite online şi să le transfere mai departe către panoul de instrumente al conducătorului atunci când este necesar. Astfel, interacţiunea dintre conducător şi pasager şi conectarea cu mediul ating un nou nivel.



Emotional Browser face posibilă o alegere a informaţiilor care este şi mai variată, şi mai personalizată. Pe timpul călătoriei, acest sistem asimilează şi filtrează informaţii suplimentare despre mediul pe care automobilul îl parcurge în acel moment, starea de spirit a pasagerilor sau locaţie. Pasagerul poate activa „Emotional Browser” dintr-o zona touch sensitive din consola de bord şi astfel „Pasager Information Display” oferă informaţii despre puncte de interes din apropiere precum cafenele, muzee sau restaurante, toate organizate asemenea articolelor dintr-o revistă. Prin folosirea „filtrelor”, Emotional Browser poate fi reorganizat şi poate să ofere informaţii selectate după anumite criterii. Sistemul poate controla şi sistemul audio şi poate transmite informaţii şi prin Head-Up Display.

 

×
Subiecte în articol: BMW concept geneva salon auto
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close