Antena 3 CNN Economic Auto Motive pentru care nu este indicat să circuli vara cu anvelopele de iarnă. Toți șoferii din România trebuie să știe

Motive pentru care nu este indicat să circuli vara cu anvelopele de iarnă. Toți șoferii din România trebuie să știe

Odată cu venirea sezonului cald, mulți șoferi preferă să nu mai facă schimbul și să păstreze anvelopele de iarnă și în timpul verii, însă specialiștii atrag atenția asupra riscurilor la care se expun.

Motive pentru care nu este indicat să circuli vara cu anvelopele de iarnă. Toți șoferii din România trebuie să știe
Sursa foto: Getty Images I Westend61
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Apr 2024   •   22:00

Legea din România nu impune vreo interdicție privind conducerea cu anvelopele de iarnă în lunile de vară, motiv pentru care mulți șoferi preferă să nu mai facă schimbul odată cu sosirea sezonului cald.

Pe de altă parte, este cunoscut faptul că șoferii sunt obligați prin lege să-și echipeze mașina cu anvelope de iarnă în perioada sezonului rece, când șoseaua este acoperită cu polei sau zăpadă.

Din comoditate sau cu intenția de a nu mai cumpăra un set de anvelope potrivite, mulți șoferi păstrează anvelopele de iarnă și în sezonul cald.

Cu toate acestea, potrivit specialiștilor, conducerea pe timp de vară cu anvelopele de iarnă nu este tocmai idee bună, această practică având numeroase dezavantaje.

Anvelopele de iarnă sunt proiectate astfel încât să ofere o siguranță sporită în timpul conducerii autovehiculului în condiții de iarnă, fiind adaptate temperaturilor scăzute.

Specialiștii recomandă folosirea anvelopelor de iarnă când temperatura începe să scadă sub 7°C.

Motive pentru care nu este indicat să păstrați anvelopele de iarnă și în timpul verii

Anvelopele de iarnă sunt foarte grele, având caneluri adânci, care asigură o aderență sporită pe drumurile acoperite de zăpadă sau polei.

Astfel, conducerea pe timp de vară cu anvelopele de iarnă va duce la uzarea accentuată a cauciucurilor, carosabilul fiind, în majoritatea timpului, uscat.

În acest caz, există pericolul ca anvelopele de iarnă utilizate în perioada verii să fie inutile odată cu începerea unui nou sezon rece. 

Mai mult, la frecarea cu asfaltul încins, crește riscul de explozie și de apariție a unor crăpături în pereții laterali, anvelopele de iarnă fiind concepute special pentru temperaturile scăzute.

Totodată, deși avem impresia că economisim banii pe care i-am fi dat pe un set de anvelope de vară, în realitate, utilizarea cauciucurilor de iarnă conduce la creșterea consumului de carburant.

Astfel, specialiștii le recomandă șoferilor să folosească anvelope potrivite, care să asigure conducerea în siguranță în fiecare sezon.

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close