Antena 3 CNN Economic Avantaje şi obstacole în conectarea serviciilor financiare la lumea digitală

Avantaje şi obstacole în conectarea serviciilor financiare la lumea digitală

Instituţiile financiare sunt forţate să se adapteze rapid la diverse tehnologii, pentru a nu pierde contactul cu noua realitate. Acest lucru se traduce prin investiţii, multe avantaje, în primul rând pentru clienţi, dar şi câteva vulnerabilităţi. Toate au fost dezbătute la Braşov, în cadrul Conferinţei Europene a Serviciilor Financiare, ajunsă la cea de-a opta ediţie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Apr 2024   •   16:15

În era digitalizării, competenţele umane în domeniul financiar nu-şi pierd din valoare. E, însă, important ca acestea să ţină pasul cu tehnologia.

"Noi am dezbătut acest subiect în ideea în care acest lucru poate ajuta la creşterea gradului de educaţie financiară în România, capitol la care, din păcate, suntem tot pe ultimele locuri în Europa", a declarat Cătălin Câmpeanu, director adjunct al Institutului de Studii Financiare (ISF).

Digitalizarea elimina birocraţia din serviciile financiare şi ne scapă, de exemplu, de mersul la bancă. Experţii avertizează, însă, că tehnologia nu e lipsită de riscuri aşa că trebuie să ştim să ne ferim.

"Digitalizarea este un instrument care ne poate simplifica foarte mult viaţa. Cu ajutorul aplicaţiilor informatice putem să scurtăm foarte mulţi timpi de aşteptare, timpi de deplasare. În acelaşi timp, nu trebuie să uităm faptul că digitalizarea comportă riscuri financiare. Riscul de securitate cibernetică este foarte mare, folosirea neadecvată a unor aplicaţii în online ne expune unor riscuri poate mult mai mari decât riscurile clasce. Rolul nostru, în genul acesta de evenimente, este tocmai acela de a prezenta avantajele digitalizării, dar şi riscurile asociate securităţii cibernetice", a explicat Marian Siminică, director executiv ISF.

În cadrul conferinţei organizate la Braşov de Institutul de Studii Financiare, specialiştii din mediul privat şi cel academic au făcut schimb de idei pentru securizarea serviciilor financiare.

"Este necesară această educaţie financiară în primul rând, pe care ar trebui să o explice şi să ajungă în principal în învăţământul preuniversitar, tinerilor. E atât de multă nevoie de a avea o educaţie financiară în rândul tinerilor. Noi discutăm acum despre colectarea resurselor financiare, impozite, taxe, salarizări, creşteri de salarizări. Toate aceste lucruri trebuie să le înţeleagă. Pentru un viitor economist, şi nu numai, toate aceste lucruri trebuie să fie clare", a precizat prof. univ. dr. Daniel Breaz, rectorul Universităţii "1 Decembrie" Alba Iulia.

Conferinţa Europeană a Serviciilor Financiare, desfăşurată la Braşov, a ajuns la cea de-a opta ediţie.

×
Subiecte în articol: ECFS 2024
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close