Antena 3 CNN Economic Avertismente în lanț pentru românii care vor să își ia credite. Principalele recomandări ale specialiștilor

Avertismente în lanț pentru românii care vor să își ia credite. Principalele recomandări ale specialiștilor

Românii care vor să-şi cumpere o casă sau să ia un credit de nevoi personale sunt sfătuiţi de experţi să se gândească de două ori înainte de a face acest pas.

Avertismente în lanț pentru românii care vor să își ia credite. Principalele recomandări ale specialiștilor
Sursa foto: Sursa foto: imobiliare.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Ian 2023   •   09:04

Tot mai mulţi specialişti în economie, inclusiv cei de la BNR, îi avertizează pe români să fie foarte prudenţi când vor să ia un credit.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, spune că românii nu ar trebui să accepte o rată care este variabilă şi, foarte important, ar trebui să se împrumute în moneda în care sunt plătiţi.

"Trebuie să prioritizeze, deoarece vremurile sunt foarte dificile. Băncile au o responsabilitate foarte mare şi trebuie să-i ajute pe cetăţeni cu sfaturi bune.

Orice s-ar întâmpla, rata fixă îţi dă o anumită siguranţă", a declarat preşedintele Consiliului Fiscal.

Citeşte şi: Ce salariu trebuie să aibă un român pentru a cumpăra cu Prima Casă | Adrian Negrescu: ”Rata nu trebuie să reprezinte mai mult de 45% din venituri"

Daniel Dăianu a mai adăugat că "ar fi o naivitate să credem că vom reveni la vremurile de dinainte de 2020" şi îi sfătuieşte pe români să fie foarte atenţi atunci când se împrumută la bancă.

De asemenea, un mesaj ferm a fost transmis şi de Banca Naţională.

Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară, le recomandă românilor să nu accepte o rată care este mai mare decât jumătate din salariu, să opteze întotdeauna pentru o rată fixă şi să se gândească dacă nu cumva ar trebui să mai stea câţiva ani în chirie.

"Cei care au dificultăţi în a plăti ratele, au o singură soluţie, anume să se adreseze finanţatorului şi să găsească o cale de rezolvare", a spus Ionuţ Dumitru, economist.

Specialiştii spun că în perioada următoare putem să vedem o creştere a indicelui IRCC până la 5,98%.

Pentru ROBOR, atât la trei luni, cât şi la şase luni, acest indice variază, potrivit experţilor, între 7 şi 8%.

×
Subiecte în articol: credite romanii
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close