Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Ce salariu trebuie să aibă un român pentru a cumpăra cu Prima Casă | Adrian Negrescu: ”Rata nu trebuie să reprezinte mai mult de 45% din venituri"

Ce salariu trebuie să aibă un român pentru a cumpăra cu Prima Casă | Adrian Negrescu: ”Rata nu trebuie să reprezinte mai mult de 45% din venituri"

Românii au nevoie de un salariu de cel puțin 5.000 de lei pentru a putea să acceseze un credit Prima Casă. Analistul financiar Adrian Negrescu a făcut calculul în direct, la Decisiv.

Ce salariu trebuie să aibă un român pentru a cumpăra cu Prima Casă | Adrian Negrescu: ”Rata nu trebuie să reprezinte mai mult de 45% din venituri"
Sursa foto: getty images | marchmeena29
de Ştefan Petrică    |    25 Ian 2023   •   17:26

Analistul financiar, Adrian Negrescu, a făcut un calcul cu privire la cei care doresc să achiziționeze o casă prin proiectul Prima Casă, și a adus în discuție venitul minim net pe care trebuie să-l aibă cumpărătorii.

"Dacă vrei un credit să-ți iei o garsonieră sau un apartament cu două camere de până în 60.000 de euro trebuie să ai un venit undeva la nivel de 5.273 de lei, asta înseamnă că poți plăti o rată de 2.373 de lei, pentru că rata nu trebuie să reprezinte mai mult de 45% din venituri", a declarat Adrian Negrescu pentru Antena 3 CNN.

"Pentru cei care vor un apartament mai scump, undeva la 120.000 de euro, atunci venitul lunar net trebuie să fie de 9.843 de lei, ca să își poată permite o rată lunară de 4.246 de lei. O rată care anul trecut în aceeași vreme era de 2.300 de lei", a mai declarat analistul.

Această creștere spectaculoasă a dobânzilor a limitat extrem de mult numărul potențialilor clienți de prima casă.

Citeşte şiAvertisment lansat de reprezentanţii BNR pentru românii care vor să-şi ia credite: "Oamenii trebuie să fie foarte atenţi"

×
Subiecte în articol: credit prima casa Adrian Negrescu
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close