Antena 3 CNN Economic Banii pe care îi pierd pensionarii din cauza inflaţiei. Ce puteau cumpăra bătrânii din acel buget

Banii pe care îi pierd pensionarii din cauza inflaţiei. Ce puteau cumpăra bătrânii din acel buget

Inflaţia îi sărăceşte şi mai mult pe pensionari. Aceasta mânâncă în fiecare lună 168 de lei din veniturile bătrânilor cu pensii minime. 

Banii pe care îi pierd pensionarii din cauza inflaţiei. Ce puteau cumpăra bătrânii din acel buget
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Cătălina Mănoiu    |    14 Dec 2022   •   14:22

O gură de oxigen vor primi pensionarii în ianuarie 2023, atunci când pensiile cresc, dar majorările nu vor acoperi inflaţia care a ajuns la 16,8%.  

În România avem aproximativ un milion de pensionari care, lună de lună, trăiesc cu o pensie minimă de 1.000 de lei.

Din cauza inflației, care a ajuns la 16,8%, aceștia pierd lunar 168 de lei.

Citeşte şi: Când intră pensiile în decembrie 2022 şi ianuarie 2023. Anunţ făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi

Pensionarii vor primi bani în plus de la 1 ianuarie 2023, însă nu suficient să acopere inflația. De la 1 ianuarie, pensia va crește cu 125 de lei, dacă vorbim despre pensia minimă.

Ce puteau face pensionarii cu bani topiţi de inflaţie

Ce-ar fi putut să facă cu 168 de lei, banii topiți de inflație? Cu acești bani, pensionarii ar fi putut să își cumpere, de exemplu, 10 kilograme de cartofi, 10 pâini, trei kilograme de brânză, patru litri de ulei. 

Dacă ne uităm la restul pensionarilor, cei 4 milioane de oameni, trebuie să spunem că pensia medie în România este de aproximativ 1.700 de lei, dar și ei sunt afectați de inflație. 

Un pensionar care încasează o pensie medie pierde, din cauza inflației, aproximativ 266 de lei.

Şi ei vor primi bani în plus de la 1 ianuarie 2023, însă tot de atunci, punctul de pensie o să crească doar cu 195 de lei, prin urmare, această inflație de două cifre îi sărăcește pe români în continuare.

Un leu în plus la pensie te poate lăsa fără ajutor la factura de la energie electrică

La fel ca în luna decembrie, la început de ianuarie vor fi două zile libere pentru bugetari, iar pensiile vor fi virate în conturi după 3 ianuarie 2023.

Întrebat dacă există riscul ca în luna ianuarie pensiile să fie plătite cu întârziere, aşa cum s-a mai întâmplat în anii precedenţi, ministrul Muncii Marius Budăi a precizat: "Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. 

După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Cum afli data la care ieşi la pensie. Calcul simplu, în 2 minute, explicat pas cu pas, fără să mergi la ghişeu 

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

×
Subiecte în articol: pensii inflatie pensionari bani
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close