Antena 3 CNN Economic Bani în plus la pensie pentru sute de mii de pensionari români. OUG care prevede restituirea unor sume importante

Bani în plus la pensie pentru sute de mii de pensionari români. OUG care prevede restituirea unor sume importante

Veşti bune pentru sute de mii de pensionari români. Oamenii ar putea primi bani în plus la pensie, după o propunere făcută de Secretariatul General al Guvernului.

Bani în plus la pensie pentru sute de mii de pensionari români. OUG care prevede restituirea unor sume importante
Sursa foto: Posta Romana/Facebook
de Georgiana Adam    |    19 Ian 2023   •   00:00

Statul a reţinut timp de un an de zile contribuţia la sănătate pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei.

Acum, o notă de informare elaborată de Secretariatul General al Guvernului (SGG) propune Executivului să adopte o OUG care să prevadă modalitatea de restituire a sumelor reținute de casele de pensii.

Este vorba despre o decizie a Guvernului prin care s-a stabilit obligativitatea plății CASS de către pensionarii ale căror venituri din pensii depășesc 4.000 de lei lunar.

Citeşte şiPensii mai mari pentru două categorii de români. Noi reguli pentru vechimea în muncă

Doar că actul normativ nu făcea diferența între pensiile contributive și pensiile de serviciu, iar mulți pensionari s-au adresat instanțelor judecătorești și au cerut restituirea sumelor reținute din pensie cu titlul de CASS începând cu luna ianuarie 2022.

SGG susţine că se impune adoptarea unei OUG care să stabilească modalităţile de restituire a sumelor reţinute cu titlu de contribuţii de asigurări de sănătate (pentru pensiile de peste 4000 de lei, CCR a spus că e neconstituţional să fie obligaţi oamenii să plătească contribuţia de sănătate).

"Având în vedere numărul mare de pensionari afectați de dispozițiile OUG 130/2021, apreciem că numărul litigiile generate de Decizia CCR 650/2022 va crește exponențial în următoarea perioadă, ceea ce va determina blocaje în activitatea instituției, dar și a instanțelor judecătorești.

În plus, cheltuielile publice determinate de astfel de procese ar putea avea consecințe grave în privința bugetului de stat.

Pentru a evita această situație, opinăm că Guvernul ar putea să reglementeze efectele Deciziei CCR printr-un act de același nivel cu OUG 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către casele de pensii", potrivit notei de informare.

SGG a propus ca banii reținuți să fie restituiți pensionarilor eșalonat prin intermediul caselor de pensii care au reținut CASS-ul.

La sfârşitul anului trecut, CCR a decis că plata contribuțiilor de sănătate suplimentare pentru pensii mai mari de 4.000 de lei este neconstituțională.

Cei care au plătit deja aceste contribuții vor avea pensiile reîntregite, dar după ce decizia CCR apare în Monitorul Oficial.

A fost o ordonanță de urgență adoptată în decembrie 2021 și care a intrat în vigoare din ianuarie 2022. Atunci, practic, toți pensionarii care au pensii mai mari de 4.000 de lei au plătit 10 % contribuție la sănătate, adică dublu față de toți ceilalți oameni.

Decizia s-a luat în contextul pandemiei, pentru a sprijini sistemul de sănătate.

În România există acum 200.000 de pensionari care au peste 4.000 de lei pensie.

Mai exact, avem 108.000 de persoane care au pensii între 4.000 și 5.000 de lei și 91.000 de persoane care câștigă peste 5.000 de lei.

×
Subiecte în articol: pensionari pensii cass cass pensii bani
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close