Antena 3 CNN Economic Pensii mai mari pentru două categorii de români. Noi reguli pentru vechimea în muncă

Pensii mai mari pentru două categorii de români. Noi reguli pentru vechimea în muncă

Veste bună pentru angajaţii din România: încă două categorii de lucrători se vor bucura de recunoaşterea vechimii în muncă şi, implicit, de pensii mai mari ulterior, după ce legea a fost promulgată recent de preşedintele Klaus Iohannis.

Pensii mai mari pentru două categorii de români. Noi reguli pentru vechimea în muncă
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    15 Ian 2023   •   00:00

Este vorba despre medicii de familie şi medicii stomatologi, în cazul cărora vechimea în muncă va fi recunoscută atât la angajare, cât și la încadrarea în grila de salarizare.

Inițiativa USR, devenită lege, completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în sensul asimilării ca vechime în muncă a perioadei în care titularul cabinetului medical individual a furnizat servicii medicale, respectiv servicii medico-dentare. 

Condițiile pentru recunoașterea vechimii sunt ca medicul să fi achitat contribuțiile aferente la bugetul asigurărilor sociale de stat cel puțin la nivelul a 12 salarii minime brute pe țară și să aibă cabinetul activ, anunță USR.

Citeşte şiCât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

"România este în stare de alertă din cauza gripei și vedem direct cât de importante sunt cabinetele medicale școlare, inclusiv cele din grădinițe, și cât de importanți sunt medicii de familie. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Care sunt condițiile pentru recunoașterea vechimii în muncă

Recunoașterea vechimii în muncă a medicilor de familie și a medicilor stomatologi, la angajare și la încadrarea în grila de salarizare, face dreptate pentru 12.000 de medici de familie și 16.000 de medici stomatologi și permite mărirea numărului de cabinete școlare prin corecta încadrare în grila de salarizare. 

Avem mai puțin de 1.000 de cabinete la grădinițele din urban și doar 75 în rural (22 în grădinițe și 53 în școli), acestea sunt responsabile de triaj, dar și de prevenție", a declarat deputata USR Oana Țoiu, inițiatoare a legii.

USR precizează că vechimea în muncă este relevantă pentru ca medicii să aibă dreptul să participe la concursuri de angajare care cer o vechime minimă, dar și pentru o corectă salarizare a lor.

Câţi medici avem în România

Cifrele de la Institutului Național de Statistică arată că în România aveam în anul 2019, în medie, un medic la 307 locuitori, iar în mediul rural sunt de patru ori mai puține unități sanitare decât în mediul urban.

"Recunoașterea vechimii în muncă a medicilor și a stomatologilor face parte din pachetul USR de sprijin pentru munca independentă și flexibilă, alături de recunoașterea vechimii în muncă a PFA-urilor (lege promulgată) și a medicilor psihologi și a asistenților sociali (lege adoptată de Senat). 

În sprijinul încurajării muncii flexibile, USR a depus și un proiect de lege pentru eliminarea suprataxării contractelor part-time. Runda de finanțare introdusă de USR în PNRR pentru cabinetele de medicină de familie va aduce de asemenea milioane de euro pentru dotarea și renovarea acestora", se menționează în finalul comunicatului.

Cum afli data la care ieşi la pensie. Calcul simplu, în 2 minute, explicat pas cu pas, fără să mergi la ghişeu 

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (vezi Explicaţii în Galeria foto de mai sus).

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close