Antena 3 CNN Economic Cât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

Cât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

Creşte pensia, dar creşte şi preţul pe care îl vor plăti cei care vor să-şi cumpere ani de vechime pentru pensia la stat. Scumpirea vine odată cu creşterea salariului minim.

Cât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023
Sursa foto: Profimedia/Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    29 Dec 2022   •   17:37

Foarte multă lume are goluri în cartea de muncă și vrea să își cumpere vechime. Şi această cumpărare de vechime, să vă umpleți golurile din cartea de muncă, are legătură cu salariul minim care va creşte la 3.000 de lei.

"Este vorba de acel contract de asigurare pe care fiecare doritor care vrea să-și completeze vechimea în muncă îl încheie cu Casa Teritorială de pensie unde și are domiciliu, astfel încât poate să își achiziționeze vechime retroactivă până completează fie stagiul minim de cotizare prevăzut de lege, de 15 ani, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani", a spus Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, joi, la Antena 3 CNN.

Spre exemplu, pentru o persoană care vrea să-şi cumpere trei ani de vechime, calcul nu arată foarte ieftin.

Citeşte şiData la care vor intra banii de pensii în ianuarie 2023. Marius Budăi: "Se va lucra și în weekend, să putem achita toate pensiile"

"Calcul este foarte simplu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Contribuția de asigurări sociale datorate este de 25%, deci este vorba de 750 de lei pe lună la care se înmulțește cu trei ani, adică 36 de luni, ceea ce înseamnă 27.000 de lei", a exemplificat Daniel Baciu.

Câţi bani în plus primesc pensionarii în ianuarie 2023. Ajutoarele scad, în februarie | Calcule Antena 3 CNN

Pensiile românilor cresc din 1 ianuarie 2023, atât în ce priveşte valoarea punctului de pensie, dar şi cu valoarea ajutoarelor. Astfel, pensiile vor fi mai mari în ianuarie, dar vor scădea, spre exemplu, în februarie.

Punctul de pensie va fi de la 1 ianuarie mai mare cu 12,5%, adică ajunge la 1785 de lei, și pensia minimă ajunge la 1125 de lei de la 1000 de lei.

Spre exemplu, un pensionar care are în acest moment un punct de pensie şi avea pensia până acum în acest an 1586 de lei, de la 1 ianuarie 2023 pensia lui crește la 1785 de lei, pentru că este fix valoarea punctului de pensie.

Vechimea în muncă este unul dintre cei mai importanți factori atunci când vorbim de pensia noastră. Vestea bună este că de acum o puteti verifica şi online.

Aşadar, pentru a afla ce vechime aveți, trebuie înainte de toate să aveți un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii.

Pentru a vi-l crea, trebuie să completați un formular cu datele personale: nume, prenume, CNP, adresa de e-mail, de domiciliu, actul de identitate.

×
Subiecte în articol: pensii vechime vechime pensie Daniel Baciu
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close