Antena 3 CNN Economic Mai mulţi bani pentru români în programul Rabla 2023. Bugetul creşte şi pentru maşinile electrice

Mai mulţi bani pentru români în programul Rabla 2023. Bugetul creşte şi pentru maşinile electrice

Programul Rabla va avea un buget majorat în 2023 pentru românii care vor să îşi cumpere o maşină nouă. De asemenea, bugetul creşte şi pentru maşinile electrice.

Mai mulţi bani pentru români în programul Rabla 2023. Bugetul creşte şi pentru maşinile electrice
Sursa foto: Hepta | Petrisor Iordan
de Alin Tarnovschi    |    31 Ian 2023   •   12:54

Premierul Nicolae Ciucă l-a întrebat pe ministrul Mediului, astăzi, în şedinţa de Guvern, despre pregătirile pentru programul Rabla din acest an, iar ministrul a anunţat că bugetul va fi majorat cu 15%.

"Am început pregătirea programelor Rabla clasic, Rabla plus și Rabla local. Avem bugetul pentru a asigura o creștere cu 15% a primei de casare, așa cum și dumneavoastră ați discutat la Dacia, cu ocazia vizitei pe care ați efectuat-o. Avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023. În același timp, creștem bugetul pentru mașinile electrice.

Anul trecut s-au constatat evoluții absolut pozitive pe piața auto din România. A crescut numărul de mașini noi înmatriculate, a crescut exponențial numărul de mașini electrice înmatriculate datorită programelor derulate prin Administrația Fondului pentru Mediu. S-a redus numărul de mașini second-hand pentru prima dată după foarte mulți ani.

Deci, parcul auto din România se întinerește și am putea spune că la sfârșitul anului 2023 bifăm inclusiv obligația din PNRR. Ne-am asumat că vom scoate peste 250.000 de mașini vechi din circulație. Cred că la sfârșitul anului 2023 deja ținta pentru 2026 va fi atinsă", a declarat ministrul Tanczos Barna.

Sesiunea de depunere a dosarelor în cadrul programelor "Rabla Clasic" şi "Rabla Plus" a fost valabilă până astăzi, 31 ianuarie 2023, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Potrivit statisticilor, în România a crescut numărul mașinilor hybrid și electrice și, în premieră, a scăzut numărul mașinilor second hand.

Potrivit regulamentului progrmaului Rabla, prima de casare se acordă în funcţie de cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al autovehiculului nou, astfel:

a) pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 160 g CO_2/km în sistem WLTP;

b) pentru autovehiculul nou motocicletă, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO_2/km în sistem WMTC, conform informaţiilor înscrise în COC.

- Cuantumul primei de casare este de:

a) 6.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete în schimbul casării unui autovehicul uzat;

b) 6.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat;

c) 9.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate.

- La prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:

a) 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO_2/km în sistem WLTP;

b) 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;

c) 3.000 lei, se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;

d) 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară;

e) 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO_2 /km în sistem WMTC.

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close