Antena 3 CNN Economic Ce s-a întâmplat cu banii românilor în primul an de război în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al BNR spune la ce să ne așteptăm în 2023

Ce s-a întâmplat cu banii românilor în primul an de război în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al BNR spune la ce să ne așteptăm în 2023

Ultimul an a fost anul marilor crize pentru români. Ce s-a întâmplat cu economia și banii românilor, la un an de război în Ucraina. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a făcut analiza momentului, la Antena 3 CNN.

de Mia Lungu    |    24 Feb 2023   •   11:03

Viaţa a devenit extrem de scumpă în 2022 și am plătit mai mult pentru tot. Ratele pentru credite au scos cei mai mulți bani din buzunarele românilor. 

"Prognoza noastră așa arată (n.r. rata inflației). Spre finalul anului avem chiar o cifra de 7%. E un context grevat de o serie întreagă de necunoscute, care vin, în principal, ca și anul trecut, dintr-un conflict care a determinat schimbări majore pe piața energiei și a produselor alimentare.

Dacă ne amintim cum a evoluat inflația anul trecut, în principal trasă în sus de prețurile la energie. Cel puțin în prima parte a anului, când am avut creșterile mari de inflație, energia a contat 70-80% din ponderea inflației. Apoi am avut un transfer rapid al acestor prețuri la energie în produsele alimentare. Lucru care se simte în continuare, și de aici avem în acest moment inflația ridicată.

Ne așteptăm să avem un an mai temperat anul acesta. Asta nu înseamnă că nu vom mai putea înregistra creșteri de prețuri, dar ritmul lor va fi mult mai temperat decât anul 2022, probabil cel mai complicat an din ultimul deceniu.", a precizat Dan Suciu, la Antena 3 CNN.

Citește și: Cum a fost afectată economia României după începerea războiului din Ucraina: Preţuri record la combustibil şi alimente

Cu cât a crescut rata pentru un credit în România

ROBOR

  • 250.000 lei/30 ani
  • Ianuarie 2022: 1583 lei
  • Februarie 2023: 2286 lei

IRCC

  • 250.000 lei/30 ani
  • Ianuarie 2022: 1292 lei
  • Februarie 2023: 2049 lei

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close