Antena 3 CNN Economic Benzina şi motorina, o nouă ieftinire. Preţul carburanţilor în România, astăzi, 4 mai 2023

Benzina şi motorina, o nouă ieftinire. Preţul carburanţilor în România, astăzi, 4 mai 2023

Carburanţii s-au ieftinit joi, iar preţul unui litru de benzină de apropie de cel al motorinei la majoritatea staţiilor peco.

Benzina şi motorina, o nouă ieftinire. Preţul carburanţilor în România, astăzi, 4 mai 2023
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Mai 2023   •   08:47

În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă joi 6,46 lei și se găsește la stații Petrom și Lukoil din București.

La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,47 lei și 6,72 lei pe litrul. 

Pentru benzina premium, prețurile variază de la 6,92 la 7,37 lei pe litru.

Cea mai ieftină motorină standard costă joi 6,49 lei și se găsește la stația Petrom din București, din str. Dr. Herescu, sector 5.

Citeşte şiPetrom a descoperit zăcăminte noi de petrol în România

În rest, prețul urcă până la 6,69 lei, la fel ca și în ziua precedentă. Motorina premium costă joi 6,85-7,20 lei.

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

×
Subiecte în articol: pret carburanti benzina motorina
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close