Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Actiunile Erste ce le revin SIF-urilor au pierdut peste 50 mil. euro pe hartie. Goldman Sachs si HSBC le dau insa sperante: valoarea titlurilor se va tripla intr-un an

Actiunile Erste ce le revin SIF-urilor au pierdut peste 50 mil. euro pe hartie. Goldman Sachs si HSBC le dau insa sperante: valoarea titlurilor se va tripla intr-un an

Actiunile Erste ce le revin SIF-urilor au pierdut peste 50 mil. euro pe hartie. Goldman Sachs si HSBC le dau insa sperante: valoarea titlurilor se va tripla intr-un an
Sursa foto: Evolutia actiunilor Erste Group, Sursa: Wiener Borse
de Catalin Ciocan    |    23 Sep 2011   •   19:22
Analistii marilor banci de investitii Goldman Sachs si HSBC estimeaza ca actiunile bancii austriece vor ajunge in urmatorul an la 45 – 46 euro, ceea ce inseamna o valoare a bancii de aproape trei ori mai mare fata de cea de acum.

Evaluarea oferita de cele doua mari banci de investitii da sperante astfel SIF-urilor care au vazut cum pe hartie actiunile pe care le vor primi la banca austriaca valoreaza cu peste 50 milioane de euro mai putin in doar doua saptamani de la semnarea acordului prin care au convenit sa-si vanda detinerile la BCR.

Valul de scaderi de pe bursele europene a taiat 16% din valoarea bancii austriece fata de inceputul saptamanii trecute, cand tranzactia pentru vanzarea pachetelor de la BCR era evaluata la 435 milioane de euro. 

Actiunile Erste au cazut puternic pe bursa de la Viena din acel moment, in ton cu celelalte banci europene, ajungand azi sa se tranzactioneze la 17,16 euro fata de 20,43 euro pe actiune, pretul la care fusese calculate valoarea estimativa a tranzactiei.  Pe parcursul zilei, titlurile s-au tranzactionat

Pe baza acelui pret, SIF-urile urmau sa primeasca fiecare cate 82 milioane de euro sub forma de actiuni Erste, insa acum valoarea acestui pachet este de 68,9 milioane de euro. Titlurile Erste au suferit un nou declin azi, cand au pierdut peste 5%. La acest nivel, valoarea tranzactiei cu Erste Group ar fi sub 380 milioane de euro, deci cu aproape 60 milioane de euro mai putin decat la inceputul saptamanii trecute. Pe langa actiuni Erste, SIF-urile vor primi si cash in suma de 102,4 milioane de euro.

Pierderea inregistrata de SIF-uri in aceasta perioada este doar pe hartie si bineinteles se poate reduce sau chiar anula daca actiunile Erste Group vor intra pe o evolutie pozitiva la Bursa. Perspectivele pe termen scurt sunt negative, in conditiile in care pietele “tremura” in fiecare zi la aparitia unor noi informatii despre criza datoriilor cu impact direct asupra institutiilor de credit, insa pe termen lung, analistii continua sa pastreze o viziune optimista.

Toti analistii care au transmis Bloomberg tintele lor de pret pentru actiunile Erste Group au estimari mai mari decat valorile la care se tranzactioneaza in prezent actiunile bancii la Viena.

Cei mai optimisti sunt analistii de la Goldman Sachs si HSBC care au tinte de pret la 12 luni de 45 si respective 46 de euro pe actiune, valori aproape triple fata de pretul de la Bursa al titlurilor.

La polul opus, analistii de la AlphaValue au o tinta de pret la 21,8 euro pe actiune, acestia fiind si singurii care au o recomandare de “reducere” a expunerii pe titlurile Erste.  O tinta de pret sub 30 euro pe actiune mai au doar analistii bancii de investitii Silk Route, cu o estimare de 23,5 euro pe actiune.

In acelasi timp, nume precum JP Morgan, Nomura, ING si UniCredit au tinte de pret in jurul a 31-33 euro pe actiune.  

La finalul tranzactiei, SIF-urile ar urma sa detina fiecare cate 1% din Erste Group. SIF-urile au posibilitatea sa vanda imediat 25% din actiunile pe care le primesc la Erste, iar restul
pe parcursul urmatoarelor intervale de 6 luni, 12 luni si respectiv 18 luni din momentul achizitiei.

Patru dintre SIF-uri au aprobat acordul de principiu cu Erste pentru vanzarea participatiei, dar si celalalta poate accepta conditiile intelegerii. Azi si ieri au avut loc AGA de la SIF Muntenia si Oltenia, unde actionarii s-au pronuntat in favoarea tranzactiei cu Erste.
 
 
 

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close