Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Analistii de la Raiffeisen maresc pretul-tinta pe Transgaz inainte ca statul sa lanseze oferta de actiuni

Analistii de la Raiffeisen maresc pretul-tinta pe Transgaz inainte ca statul sa lanseze oferta de actiuni

Analistii de la Raiffeisen maresc pretul-tinta pe Transgaz inainte ca statul sa lanseze oferta de actiuni
Sursa foto: Date financiare Transgaz, Sursa: RCI
de Catalin Ciocan    |    08 Feb 2012   •   14:41
Analistii societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI), parte a grupului Raiffeisen si liderul consortiului care intermediaza vanzarea a 15% din Transgaz (TGN) pe bursa, au majorat pretul-tinta la 12 luni pentru actiunile companiei, pana la 265 lei/actiune, cu 12% peste evaluarea anterioara si cu 9% peste pretul la care se tranzactioneaza actiunile la Bursa.

Majorarea pretului-tinta creste evaluarea companiei Transgaz la 717,25 milioane de euro, ceea ce inseamna ca pachetul de 15% pe care statul il scoate la vanzare este evaluat la 108 milioane de euro.

Oferta Transgaz este estimata sa aiba loc in primavara, tranzactia fiind intermediata de un consortiu format din Raiffeisen Capital & Investment, Wood& Co. si BT Securities.

Analistii de la Raiffeisen evalueaza compania pe baza dividendelor pe care aceasta ar urma sa le dea si spun de altfel ca nu exclud o crestere accelerata a actiunilor avand in vedere randamentul estimat al dividendului la peste 10%, desi anuntul privind dividendul pe care Transgaz il va acorda  ar trebui sa vina spre sfarsitul lunii martie.

Dupa anuntul recent al guvernului, potrivit caruia companiile de stat vor acorda 85% din profit sub forma de dividende, analistii de la Raiffeisen au majorat rata de distribuire pentru 2012 de la 55% la 85%.

“Presupunem ca rata de distribuire va scadea dupa 2013, dar se va intoarce apoi gradual la 90%, ceea ce in opinia noastra poate fi sustinut cash flow-ul companiei. Anterior luasem in calcul o rata de 100% pe un interval de cinci ani, dar acum credem ca asta se va intampla intr-un orizont de timp mai lung decat cel estimat anterior”, au precizat analistii de la Raiffeisen.

Unul dintre factorii pozitivi care ar putea sustine cresterea valorii Transgaz este majorarea cantitatii de gaze transportata. Autoritatea de reglementare in domeniu a raportat o crestere de 25% a cantitatilor consummate in noiembrie, pe fondul unei cresteri a consumului populatiei si producatorilor de energie. Mai mult, temperaturile scazute din ianuarie si gaz-ul de care va avea nevoie centrala Petrom ar trebui sa impulsioneze consumul in 2012 cu 3%, potrivit estimarilor Raiffeisen. Centrala Petrom este asteptata sa duca la o crestere a consumului si in 2013, cu 2,5%.

“In consecinta, acest lucru ar trebui sa indrepte din nou atentia guvernului spre controlul costurilor si ca rezultat ne-am ajustat usor in jos cresterea estimata la nivelul costurilor salariale per angajat, pe care acum o vedem la maximum 5% in urmatorii cinci ani”, au precizat analistii.

In ceea ce priveste veniturile din tranzitul gazelor naturale, Raiffeisen si-a revizuit estimarile pentru a lua in calcul un dolar mai puternic, si le vede acum, in medie, cu 4% mai mari fata de estimarea anterioara pentru 2012-2016.

Toate schimbarile in estimari urca asteptarea de profit net pentru 2011 la 339 milioane de lei, cu 18% mai mare fata de previziunea anterioara. Si pentru 2012 si 2013, analistii se asteapta la profituri anuale in jurul a 310 milioane de lei, in scadere totusi fata de castigul din 2010, cand Transgaz reusise sa faca un profit de 370 milioane de lei.

Citeste articolul integral pe Fin.ro

×
Subiecte în articol: Transgaz oferta
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close