Azomures depaseste valoarea Oltchim pe Bursa dupa anuntul privind posibila preluare de catre elvetienii de la Ameropa

de Catalin Ciocan    |    31 Oct 2011   •   11:20
Azomures depaseste valoarea Oltchim pe Bursa dupa anuntul privind posibila preluare de catre elvetienii de la Ameropa Foto: etftrends.com
Valoarea pe Bursa a producatorului de ingrasaminte chimice Azomures Targu-Mures (AZO) a crescut cu 35% dupa anuntul privind posibila preluare indirect de catre grupul elvetian Ameropa, depasind astfel valoarea combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT).

Azomures a ajuns sa valoreze pe Bursa 138,5 milioane de euro, cu circa 6 milioane de euro mai mult decat Oltchim.

Actiunile Oltchim avusesera de la inceputul anului o crestere mult mai spectaculoasa decat cea a titlurilor Azomures, pretul pe Bursa crescand cu aproape 700%. In cazul Azomures, aprecierea fusese de 75%.

Oltchim a avut afaceri mai mare la sase luni decat Azomures, compania avand o cifra de afaceri de 915,2 milioane de lei fata de 873 milioane de lei, business-ul Azomures. In ceea ce priveste profitul insa, producatorul de ingrasaminte din Targu-Mures a stat mult mai bine, cu un profit record de 163,2 milioane de lei fata de o pierdere de 70,3 milioane de lei inregistrata de Oltchim.

Oltchim s-a aflat in atentia investitorilor in acest an, din acelasi motiv pentru care Azomures sare acum pe Bursa: o posibila schimbare de actionariat. Statul intentioneaza sa privatizeze combinatul chimic, anuntand recent ca va organiza o licitatie pentru selectarea bancii de investitii care sa il asiste in acest proces. 

Azomures a anuntat azi la Bursa ca
grupul elvetian Ameropa negociaza preluarea firmelor Eurofert si Azomures Holdings, care controleaza producatorul de ingrasaminte chimice.  Negocierile sunt caracterizate ca fiind intr-un stadiu “relativ avansat” si s-ar putea finaliza sau nu prin preluarea de catre Ameropa a controlului asupra celor doua companii, care in prezent sunt detinute de investitori turci.

Parteneri
x close