Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Brokerii locali cauta sa nu-si piarda business-ul dupa ce Fondul Proprietatea se va lista si la Varsovia: Dupa BT Securities, si Carpatica Invest devine membru al bursei poloneze

Brokerii locali cauta sa nu-si piarda business-ul dupa ce Fondul Proprietatea se va lista si la Varsovia: Dupa BT Securities, si Carpatica Invest devine membru al bursei poloneze

Brokerii locali cauta sa nu-si piarda business-ul dupa ce Fondul Proprietatea se va lista si la Varsovia: Dupa BT Securities, si Carpatica Invest devine membru al bursei poloneze
Sursa foto: Foto: Bursa din Varsovia
de Catalin Ciocan    |    17 Ian 2012   •   18:04
Carpatica Invest, societatea de brokeraj detinuta de Banca Comerciala Carpatica (BCC), a devenit al doilea broker roman autorizat sa tranzactioneze la Bursa din Varsovia unde ar urma sa se listeze in acest an si Fondul Proprietatea (FP), cel mai tranzactionat emitent de la Bursa din Bucuresti.

Listarea Fondului si pe piata poloneza, cea mai dinamica din regiune, este vazuta drept o amenintare puternica pentru Bursa de la Bucuresti si brokerii romani, in conditiile in care investitorii mari ar prefera sa tranzactioneze actiunile direct acolo.

Chiar si grupul Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea (FP), a acuzat anul trecut Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, autoritatea de reglementare si supraveghere de pe piata de capital locala, ca treneaza acordarea aprobarilor necesare realizarii unei listari secundare a FP deoarece  nu doreste sa-si vada veniturile scazute ca urmare a diminuarii tranzactiilor realizate cu aceste actiuni pe piata de la Bucuresti.

Pe piata din Varsovia activeaza toate grupurile financiare mari la nivel global, precum Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Citigroup, Deutsche Bank, Credit Suisse sau UBS. Nici unul dintre acestia nu este membru si al bursei de la Bucuresti.

BT Securities si Carpatica Invest sunt unii dintre cei mai mari brokeri romani, incheiand anul trecut in top 10 intermediari dupa rulajele realizate pe toate pietele Bursei din Bucuresti.  Ambele societati sunt implicate si in procesele de vanzare de actiuni la companiile de stat, BT Securities participand anul trecut la vanzarea a circa 10% din OMV Petrom (SNP), intr-un consortiu alaturi de Renaissance Capital, EFG Securities Romania si Romcapital, si castigand totodata mandatul pentru intermedierea ofertei Transgaz, alaturi de brokerii de la Raiffeisen si cei de la Wood& Co. Brokerii de la BT fac parte si dintr-un consortiu, care a depus o oferta pentru listarea Romgaz, alaturi de JP Morgan, UniCredit CAIB, Alpha Finance si Alpha Bank. Carpatica Invest, pe de alta parte, a castigat alaturi de Swiss Capital (fosta KBC Securities), mandatul pentru intermedierea ofertei Tarom.

×
Subiecte în articol: Varsovia
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close