Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Brokerii penalizeaza statul dupa esecul de la Petrom: S-a depus o singura oferta pentru vanzarea a 15% din Transelectrica

Brokerii penalizeaza statul dupa esecul de la Petrom: S-a depus o singura oferta pentru vanzarea a 15% din Transelectrica

Brokerii penalizeaza statul dupa esecul de la Petrom: S-a depus o singura oferta pentru vanzarea a 15% din Transelectrica
Sursa foto: Evolutia actiunilor Transelectrica, Sursa: BVB
de Catalin Ciocan    |    06 Oct 2011   •   11:37
Consortiul format din brokerii de la BCR, Intercapital Invest si Swiss Capital, a depus singura oferta pentru intermedierea ofertei prin care statul va incerca sa vanda pe Bursa 15% din Transelectrica (TEL).

De intermedierea ofertei se aratasera interesati initial si brokerii de la Raiffeisen, BRD si Alpha Finance, care au cumparat caiete de sarcini, dar in final au preferat sa nu mai intre in cursa, nemultumiti probabil, de faptul ca statul a pastrat aceleasi criterii de selectie a intermediarului ca si la oferta Petrom.

Atunci selectia intermediarului fusese criticata puternic, in conditiile in care statul a acordat ponderi egale ofertei tehnice si celei financiare, ceea ce a permis consortiului care a oferit un comision cu mult sub asteparile pietei sa castige, desi acesta o experienta mai redusa decat ceilalti competitori.

Interesul slab al brokerilor pentru oferta Transelectrica este explicat si prin faptul ca brokerii  nu au vrut sa-si anuleze sansele de a participa la vanzarea actiunilor de la Transgaz (TGN), o alta tranzactie pe care o pregateste statul si care fiind de o valoare mai mare ar implica un comision mai mare pentru intermediar.  Valoarea ofertei Transelectrica ar fi de 43 milioane de euro la pretul actual de la Bursa, in timp ce oferta Transgaz ar fi de aproape 80 milioane de euro.

Oferta depus de BCR, Intercapital si Swiss Capital a fost deschisa la  ora 11:00 pentru verificarea documentelor, urmand sa fie analizata ulterior de o comisie.
 

×
Parteneri
Razie de amploare în Bucureşti şi Ilfov: peste 720 de amenzi
x close