Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Brokerii unuia dintre cele mai vechi fonduri speculative au ajuns al treilea actionar ca marime in Fondul Proprietatea

Brokerii unuia dintre cele mai vechi fonduri speculative au ajuns al treilea actionar ca marime in Fondul Proprietatea

Brokerii unuia dintre cele mai vechi fonduri speculative au ajuns al treilea actionar ca marime in Fondul Proprietatea
Sursa foto: Structura actionariatului FP, Sursa: BVB
de Catalin Ciocan    |    07 Oct 2011   •   10:55
Firma de brokeraj Manchester Securities Corp. din New York, detinuta de Elliott Associates, unul dintre cele mai vechi fonduri speculative (hedge fund), activ pe piata inca din 1977, a ajuns sa detina 6,6% din actiunile Fondului Proprietatea (FP), in valoare de 92 milioane de euro, fiind al treilea actionar ca marime  al fondului, dupa Ministerul Finantelor si Georgia Palade van Dusen, nepoata industriasului din perioada interbelica, Nicolae Malaxa.

In luna iunie, compania britanica de administrare a investitiilor City of London Investment Management Company Limited raportase ca detine in numele clientilor sai 5,85% din Fondul Proprietatea.  

Statul roman a continuat sa-si reduca participatia la Fondul Proprietatea in luna septembrie, mai detinand la finele acestui luni 5% din capitalul social al FP fata de 6,17% in urma cu o luna. In august, administratorul FP a anuntat ca va bloca o parte din actiunile detinute de stat, reprezentand 2,7% din capitalul social al fondului, pentru recuperarea unor sume reprezentand capital social nevarsat de catre statul roman. Oficialii Franklin Templeton, grupul care administreaza Fondul Proprietatea, au estimat ca pana la finele acestui an participatia statului se va reduce la zero.

Investitorii institutionali straini sunt deja foarte aproape sa devina principalii actionari ai FP, in conditiile in care in septembrie si-au majorat participatia la 37% fata de 34,67% la finele lunii august. Persoanele fizice romane mai detin 38,11% din actiunile Fondului, participatia acestora coborand cu un punct procentual luna trecuta.

Fondurile straine au cumparat puternic actiuni FP dupa listarea acestuia la Bursa, nereusind insa sa inverseze tendinta de scadere a pretului titlurilor, cauzata de presiunea mare care a fost pusa de cei care luasera actiunile de pe piata “gri” in anii anteriori si de fostii proprietari care au primit titlurile in cadrul procesului de despagubire.

Actiunile FP sunt atractive pentru investitorii institutionali in principal datorita discountului mare cu care se tranzactioneaza fata de activele nete si lichiditatii bune pe care o au pe Bursa de la Bucuresti.

Fondul Elliot Associates, proprietarul firmei de brokeraj Manchester Securities, este condus de Paul Singer, care a fost numit de New York Times unul dintre cei mai respectati manageri de fonduri speculative de pe Wall Street. Elliott Associates, impreuna cu un alt fond, Elliott International, are sub administrare active in valoare de circa 15 miliarde de dolari.  Fondul Proprietatea administreaza la randul lui active de aproape 5 miliarde de dolari.
 
 

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close