Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Bursa din Ungaria, în "cădere liberă" din cauza temerilor că Ungaria ar fi în situaţia Greciei

Bursa din Ungaria, în "cădere liberă" din cauza temerilor că Ungaria ar fi în situaţia Greciei

Bursa din Ungaria, în "cădere liberă" din cauza temerilor că Ungaria ar fi în situaţia Greciei
04 Iun 2010   •   19:06

Forintul, obligaţiunile ungare şi bursa de la Budapesta au fost în cădere liberă vineri, în urma declaraţiilor unui purtător de cuvânt al premierului care a spus că Ungaria se află într-o situaţie economică similară cu cea a Greciei, relatează Reuters.

Acţiunile OTP Bank au scăzut cu 14%. Aceasta este cea mai mare instituţie de credit a ţării. Bursa de la Budapesta era vineri, ora 17:10, în scădere cu 4,76%. Vineri, forintul ungar a scăzut cu 2% în raport cu euro, la 289,8 forinţi/euro, minimul ultimului an, înainte de a-şi reveni uşor.

"Premierul socialist Ferenc Gyurcsany a vorbit despre intrarea în incapacitate de plată. Mai mult, a declarat chiar cu mândrie că Ungaria a fost aproape de default, (...) apoi a fost mândru că a putut salva Ungaria doar printr-un împrumut de la FMI. Nu cred că afirmaţiile lui Kosa sunt exagerate deloc, din acest punct de vedere", a declarat Peter Szijjarto, purtătorul de cuvânt al premierului Viktor Orban, întrebat într-o conferinţă de presă despre comentariile oficialului Fidesz.

Mai mult, purtătorul de cuvânt a declarat că guvernul ungar a falsificat date aşa cum a făcut şi cel elen. "În Ungaria precedentul guvern a falsificat date. În Grecia, de asemenea executivul a falsificat date. În Grecia a venit momentul adevărului. Ungaria este încă înainte de acest moment. Este exact ceea ce sperăm să evităm, iar guvernul actual este gata să ocolească drumul pe care a mers Grecia. După ce vom face o evaluare reală, nu vom ezita să luăm măsuri", a spus purtătorul de cuvânt.

Guvernul ungar a anunţat că va prezenta în scurtă vreme un plan de măsuri pentru rezolvarea problemelor economice, după ce va publica în weekend, sau la începutul săptămânii următoare, date "reale" cu privire la situaţia bugetului pentru acest an.

Declaraţiile liderilor de la Budapesta au produs confuzie pe pieţele financiare, iar investitorii au cerut clarificarea acestora. Joi, în cadrul unei conferinţe pe teme economice organizată de un cotidian ungar, vicepreşedintele Fidesz, Lajos Kosa, a declarat că noul guvern Fidesz, care a preluat puterea la 29 mai, a găsit finanţele ţării într-o situaţie mult mai gravă decât se aştepta, şi sunt şanse mici ca Ungaria să evite soarta Greciei.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: bursa Ungaria
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close