Antena 3 CNN Economic Biz News Burse BVB a căzut cu 5%, după anunţarea rezultatului alegerilor

BVB a căzut cu 5%, după anunţarea rezultatului alegerilor

BVB a căzut cu 5%, după anunţarea rezultatului alegerilor
08 Dec 2009   •   09:50

După anunţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, cotaţiile au căzut pe Bursa de Valori cu până la 5%. Afectată a fost şi moneda naţională, a cărei prăbuşire în faţa valutelor a fost oprită de intervenţia Băncii Naţionale. Realegerea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte este vari­anta care aduce cea mai mare incertitudine pe pieţele financiare din Romania, sunt de părere investitorii.

Nici şedinţele următoare nu vor aduce nimic bun, spun brokerii. Asta din cauză că incertitudinile privind Guvernul, bugetul pe 2010 şi banii de la FMI nu s-au risipit, dimpotrivă, s-au accentuat dupa rezultatul alegerilor.

Brokerii consideră că investitorii, care mizau pe solu­ţionarea blocajului politic înainte de sfârşitul anu­lui, îşi reajustează aşteptările. Aceştia sunt de părere că România va avea un nou Guvern cel mai devreme în ianuarie. Dacă va avea guvern.

?Majoritatea investitorilor anticipau o victorie a lui Geoană şi aşteptau, pe ba­za majorităţii din Parlament, formarea unui guvern. O victorie pentru Băsescu ar putea însem­na alegeri anticipate şi mai multă vola­tilitate", a afirmat economistul Vlad Muscalu, pentru Financiarul.

Şi brokerii spun că varianta Traian Băsescu aduce nesiguranţă pe pieţe.

?Cred ca investitorii se repozi­ ţio­neaz ă acum, îşi reajustează aşteptările, luand in calcul chiar alegeri anticipate. A iesit varianta care genereaza cea mai multa incertitudine. Varianta Geoana avea un final mai previzibil", declară Nicolae Gherguş, preşedintele unei companii de brokeraj.

Alţi brokeri sunt ceva mai optimişti şi consideră că piaţa financiară românească îşi va reveni, însă abia în luna ianuarie. Şi asta cu condiţia ieşirii din criza politică şi formării unui guvern.

Antena 3



×
Subiecte în articol: bursa alegeri rezultat
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close